Genel

Herkes şapkasını önüne alıp yatırım planı yapmalı!

Hürriyet yazarlarından Elir Ergu, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile röportaj gerçekleştirdi. Hamdi Akın, yeni gündemi ve yatırımları değerlendirdi ve “Yatırım ortamı giderek iyileşecek." dedi...

Hürriyet yazarlaraından Elir Ergu bugünkü köşesinde Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile gerçekleştirdiği röportaj kaleme aldı. İşte o röportaj…

İlbak Holding ile ortaklık kurmuşsunuz...

Evet. Kastamonu Gökova’da işimiz. Geçen yıl üretime başladı. Madencilik yatırım maliyeti gerektiriyor. Bu maden dünyadaki ilk 5 tesisten biri. Ayrıca maden deyince klasik madencilik de akla gelmesin. Açık ocaklı madencilik yapıyoruz. Türkiye’nin en büyük açık ocaklı madeniyiz.

Nasıl işleriniz? Nereye satıyorsunuz bakırı?

Hepsini ihraç ediyoruz. Şu günlerde sorun var çünkü Çin’e satıyorduk. Malum virüs etkisi oldu ama zaman içinde düzelir. Yatırımımız yüksek ancak geri dönüşü iyi olacak.

“Bu işi de büyütüp bir noktaya getiririz” diyorsunuz…

Zaten büyük. Biliyorsun, biz şirket alıp işler hale getirip satıyoruz. Bazen blok satış bazen devrederek satıyoruz. Bizim işimiz hisse ihracatı.

Çok farklı sektörlerde iş yaptınız, yapıyorsunuz. Bazı işleriniz sizle anılıyor. Siz hiç kurduğunuz işlerle duygusal bağ kurmaz mısınız? Bazı iş insanları şirketlerini çocukları gibi görüyor.

Hiç tutmadığım bir söz bu. Ben eskiden beri söylüyorum. Duygusal bağ nedir? İnsan kızını veriyor, kızı evlenip gidiyor. Yanlış anlaşılmasın ama böyle. Kızınız sizden ayrılıp başka aile kuruyor, soyadı bile değişiyor kızınızın. Hisse dediğin nedir, şirket nedir? Bu mantıktayım. Bunu anlatmak için kız çocuk örneğini veriyorum.

ŞİRKETE PARA YATIRAN ŞİRKETİ ÖLDÜRMEZ

“Uygun ortam geldiğinde şirketimi satar yeni işler kurarım” diyor, bunun da şirketlerin uzun vadede yaşaması için can suyu olduğunu düşünüyorsunuz.

Evet. Toplumun her kesiminde bu olmalı. Bir ülkenin zenginliği şirket sayısıyla ölçülür. Şirket kurdukça istihdam olur, kayıtlı ekonomi olur. Sağlıklı olan budur. Yeni gelen şirkete para verir, şirketi korur, büyütür. Para harcıyorsan ona bakarsın. Şirkete para yatıran şirketi öldürmez. Şirketin hisselerinin satılması ve el değiştirmesi çok değerlidir. Çok kıymetli bir iştir. Her el değiştirdiğinde kabuk değiştirir, kendini yeniler.

Türkiye ekonomisinde 2018-2019 zorlu geçti. 2020 beklentileriniz neler?

Yatırım ortamı giderek iyileşecek. 3 yıllık bir program açıklanmıştı. İlk 2 yıl beklenildiği gibi oldu. 2020’de biraz daha büyüme bekleniyor. 2021’den sonra kontrollü büyümenin geleceğini ve Türkiye’nin çıkışa geçeceğini düşünüyorum. Kötü gidişin sonuna gelindi. Herkes şapkasını önüne alıp yatırım planı yapmalı. Türkiye’nin şartları ve komşularıyla ilişkileri belirleyici oluyor. Suriye hep gündemimizde. Bermuda şeytan üçgeninin içindeyiz. Suriye’ye girildiği zaman çıkılmaz denilirdi, şimdi anlıyoruz ki burası dünyanın süper güçlerinin oyun alanı. Nasıl gelişeceğini tahmin edemiyoruz. İnşallah Türkiye buradan azami fayda ile çıkar. Burada savaşın durması bölgede Türkiye’yi yıldız yapar. Yatırım iklimi düzelir.

Sizin planlarınız neler yeni dönemde?

Ben ortaya çıkan fırsatları değerlendiririm. Hangi sektörde olacağıma piyasa karar verir. Hastane, maden, turizm, inşaat, turizm, enerji gibi farklı işlerdeyiz. Bundan sonra fırsatlara bakacağız. Hiç görmediğiniz bir alanda olabiliriz.

Şehir hastaneleri yaptınız. Devam etmeyecek değil mi artık?

3 şehir hastanesi yaptık. Şehir hastaneleri yapılırsa devam ederiz.

TAV’LA BİR BAĞIM YOK

TAV sizinle anılıyordu. Artık TAV’la hiç ilginiz yok mu?

Tüm hisselerimi sattım. Artık bir bağım yok TAV’la. TAV’ı sattık Fransızlara. 40 bin çalışanı vardı TAV’ın. Fransızlar para verdi. Yatırım yaptılar. Bu çalışanlar Türk. Borsa İstanbul’a kayıtlı bir şirket. Vergisini Ankara’ya veriyor. Bu şirketlere iyi bakmamız lazım. Yarın Fransız Alman’a, Alman yine bir Türk’e satar hiç belli olmaz. Ama bu şirket 100-200 yıl yaşayacak. Ölümsüz şirketler yaratmak lazım. Bu da şirketlerin el değiştirmesiyle olur.

MİLYARLIK SATIŞLAR

Hamdi Akın, 2017’den bu yana 1.2 milyar dolarlık hisse satışı gerçekleşti. Mersin Limanı’nın yüzde 40 hissenin Avusturalyalı IFM Investors’a satışından 869 milyon dolar, TAV’da kalan yüzde 8.1 hissenin Aeroports de Paris  satışından 160 milyon dolar, Akfen Yenilenebilir Enerji’nin yüzde 33’lük hissesine karşılık EBRD ve IFC’den 200’er milyon dolar aldı.

8 MİLYAR TL’LİK YATIRIM PLANI

2018-2019’de 6 milyar 791 milyon TL yatırım 5 bin 523 kişiye istihdam sağlayan AKFEN’in 2020-2021’de de 8 milyar 32 milyon TL yatırım, 3 bin 380 kişiye istihdam planı var.

BÜYÜKDERE PROJESİ 10 YILDIR ÖNÜNDE

Hamdi Akın’ın toplantı masasının hemen yanında 10 yıldır Büyükdere projesi maketi var. Büyükdere Caddesi’ndeki Loft’u şirket merkezi olarak kullanan Akın, Büyükdere Caddesi trafiğinin yeraltına indirilmesini yıllardır savunuyor. Bunun için hazırlattığı proje de masasının yanında duruyor. Akın, “Bir gün belki gerçekleşir, bu kadar çok plazanın olduğu bir yerde müthiş bir yaşam alanı yaratılmış olunur, trafik de yer altından akar” dedi.

Akfen Holding 150 milyon TL’lik tahvil ihracı yaptı!