Ekonomi

Herkes yarını bekliyor! Tüm detaylar belli olacak: Altın, dolar, faiz, enflasyon...

ABD'de geçen hafta beklentilerin üzerinde artan tarım dışı istihdam verisi Fed'in eylülden itibaren faiz artırımlarında yavaşlayacağı beklentisini zorlaştırdı. Piyasanın odağında ise yarın duyuracak.Dün piyasalar ekonomik veri bakımından sakin bir gün geçirdi ve yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verisine fokuslandı

Haftanın ilk işlem gününde 1773 seviyesinde başlayan ons altın fiyatı, gün boyu gösterdiği kademeli değer artışları ile günü 0,90 üzerinde değer artışıyla 1789 seviyesinden bitirdi. Dün piyasalar ekonomik veri bakımından sakin bir gün geçirdi ve yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verisine fokuslandı. Özellikle altın yatırımcıları açısından önemini koruyan ABD TÜFE verisi, değerli metalin yönünü belirleyecek en önemli unsur. Yarın için piyasalarda önemli bir gün yaşanacak. 

 

FED, EYLÜL İÇİN 75 BAZ PUANLIK SİNYALLER VERİYOR
Piyasaların beklentisi yıllık bazda 8,7 ve alık bazda yüzde 0,2 olarak ağırlık kazanmış halde. Genel olarak baktığımızda önceki ay rekor kıran ABD enflasyon verisinde Ağustos ayı için daha düşük bir beklenti mevcut. Analistler veri ile birlikte küresel bazda volatilite oldukça artacağını ve piyasaların ABD Merkez Bankası Fed’in Eylül’de atacağı adımlar hakkında ipuçları arayacağını belirtiyor. Buna göre, Fed'in Eylül toplantısında yüzde 65 ihtimalle 75 baz puan faiz artırması beklenirken, Kasım toplantısında yüzde 53 ihtimalle 25 baz puan faiz artırılacağı öngörülüyor.

ALTIN FİYATLARI BUGÜN NE KADAR?
Dün yüzde 0,8 artışla günü 1.789,1 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, şu dakikalarda önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 1.784,4 dolardan işlem görmekte. 

Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından 1.031 liradan işlem görmekte. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.691 lira, Cumhuriyet altını da 6.908 liradan satılmakta.

RİSK PRİMİ ALTINA DESTEK VERİYOR
Altın fiyat tahminlerini araştıran yatırımcılar için yeni bir değerlendirme yapıldı. Altın için hala faiz oranlarından çok daha fazlası olduğunu söyleyen analistler, sarı metalin yazın büyük bir bölümünde zorlandığını söyledi. Bununla birlikte analistler, piyasadaki güçlü risk priminin sağlam destek sağladığını ifade ediyorlar.