Köşe yazıları

Herkesin başına gelebilir! Ev, arsa, tarla satarken bunlara dikkat! 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde gayrimenkullerin el değiştirmesindeki sahtecilikleri kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o yazısı... Tamer Heper'e bir okuyucusu, tarlaları için sahte ipotek belgesi düzenlendiğini, bunu araştırırken kayıtlarda da yanlışlıklar olduğunu belirlediklerini aktardı ve ne yapabileceklerini sordu

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde gayrimenkullerin el değiştirmesindeki sahtecilikleri kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, tarlaları için sahte ipotek belgesi düzenlendiğini, bunu araştırırken kayıtlarda da yanlışlıklar olduğunu belirlediklerini aktardı ve ne yapabileceklerini sordu.

 

İşte Tamer Heper'in gayrimenkullerin el değiştirmesindeki sahteciliklerle ilgili açıklaması ve okuyucusuna verdiği yanıt...

Tamer Heper, konuyla ilgili yazısına "Doğrusu tapu kayıtlarında sahte belgelere rastlamak çok karşılaşılan bir husus değil çünkü tapu müdürlükleri tescil yaparken çok titiz davranıyorlar. Bu nedenle de tapu belgeleri arasında sahte belgeye çok sık rastlanılmaz" ifadelerini kullanarak başladı. Bazi belgelerin tapu daireleri dışında hazırlanması sebebiyle bunlarda sahteliğin daha kolay olduğunu vurgulayan Tamer Heper, buna en yaygın örneğin vekaleten işlem yapmak olduğunu belirtti.

Vekaletnameleri tapu dışında noterliklerde hazırlandığına dikkat çeken Heper, " Bunun için dışarıda sahte vekaletname hazırlanabiliyor ve bunlar gerçeğine çok yakınsa yani sahteliği anlaşılamıyorsa bunlar kullanılarak gayrimenkullerin sahtecilikle el değiştirdiğine tanık oluyoruz" dedi ve sahteciliği anlaşılamayacak şekilde hazırlanmış belgelere ‘iğfal kabiliyeti olan sahte belgeler’ ismi verildiğini belirtti. Heper, bu belgelerle işlem yapılabildiğinin de altını çizdi.

"Ancak ipotek tapu dairesi dışında hazırlanmıyor, tapu müdürlüğü içinde hazırlandığı için sahtecilik biraz daha zor" diye konuşan Heper, herhangi bir şekilde sahtecilik yolu ile yapılmış bir işlemin olması halinde bunun düzeltilmesi için dava açılması gerektiğini ifade etti. 

Tapu kaydındaki yanlışlıklar için de dava yoluna başvurulması ve sahteciliğin varlığının ispat edilmesinin gerekeceğini aktaran Heper, "Ancak tapudaki yanlışlık basit hatalar ise örneğin isimde bir harf hatası yapılmış ise buna benzer basit düzeltmeler için dava açmaya gerek olmayabilir" diyerek yazısını sonlandırdı. 

İğfal kabiliyeti olan sahte belgeler nedir? 

Aldatıcılık özelliği (iğfal kabiliyeti) sahtecilik suçunun temel unsuru olup, özel bir inceleme yapılmadıkça gerçek olmadığı belirlenemeyen belgelere iğfal kabiliyeti olan sahte belgeler ismi veriliyor. 

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı! 

Yabancıların Antalya'daki gayrimenkul yatırımları tam gaz! Antalya'dan en çok Ruslar ve İranlılar ev aldı!

Şekib Avdagiç'ten son dakika kentsel dönüşüm açıklaması! İstanbul iç açıcı değil!