Kent Haberleri

Herkesin kafasında aynı soru: Altın mı, borsa mı? İşte uzmanlardan zengin edecek değerlendirmeler...

Yatırımcının getiri arayışı sürerken risk almak istemeyen yatırımcı için mevduat tarafında faizler yüzde 30’lara geldi. Borsa İstanbul’da ise seçim belirsizliği hakim olmasına rağmen orta ve uzun vadeli beklentiler pozitif yönde Altın fiyatları rekora hazırlanıyor. Uzmanlar seçimlere yönelik belirsizliklerin borsada yaşanan negatif havada etkili olduğu görüşünde birleşirken, orta ve uzun vadeli beklentiler pozitif kalmaya devam ediyor

2023’ün ilk çeyreğini geride bırakırken yatırımcılar bir yol ayrımı ile karşı karşıya kalırken, 2022’de alternatifsiz tek yatırım aracı olarak ön plana çıkan ve benzersiz bir getiri ile kapatan borsa yatırımcısı endeks bazında yılbaşından bu yana yüzde 10’a yakın kayıpta.

Uzmanlar seçimlere yönelik belirsizliklerin borsada yaşanan negatif havada etkili olduğu görüşünde birleşirken, orta ve uzun vadeli beklentiler pozitif kalmaya devam ediyor.

Buna karşılık Fed’in beklenenden daha erken faiz indirme ihtimalinin artıyor olması altın fiyatlarına pozitif yansıyorken, borsa tarafında kafası karışık olan yatırımcının altın tarafında getiri beklentisi güçleniyor. Uzmanlar ise “Tasarruflarınızı tek bir yatırım aracında değerlendirmeyin, riski mutlaka dağıtın” diyerek yatırımcıları uyarıyor.

BELİRSİZLİKLER BORSADA OYNAKLIĞI ARTIRIYOR

Dunya.com'da yer alan habere göre. Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi seçim belirsizlikleri ve küresel piyasalarda artan bankacılık sektörüne ilişkin endişeler Borsa İstanbul'da volatiliteyi yükseltti.

2022’de yaklaşık yüzde 200 oranında getiri sağlayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bu yıla zayıf bir başlangıç yaptı. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası alınan tedbirlerle tekrar toparlanmaya çalışırken beklenen yükselişi bir türlü yapamıyor.

İşte detaylar...

Öte taraftan, bu yılın birinci çeyrek bilançolarına yönelik beklentiler şekillenmeye başlarken, diğer taraftan da siyaset cephesinde yaşanan seçim hareketliliğine bağlı olarak oynaklığın tekrar artmaya başladığı görülüyor.

Seçimlere yönelik senaryoları değerlendiren uzmanlar ekonomi politikalarının kademeli olarak normalleştiği bir senaryoda banka, holding, gıda perakendesi gibi geride kalmış sektörlerin endekse göre daha iyi performans göstermesini bekliyor. Uzmanlar ayrıca mevcut ekonomi politikalarının devam ettiği bir senaryoda ise uluslararası mal ve hizmet üreten şirketlerin daha iyi performans göstereceği görüşünde.

ALTINDA BEKLENTİLER YUKARI YÖNLÜ

Yurtdışında ise yüksek seyreden enflasyon endişeleri ile faiz artırmaya devam eden global merkez bankaları, ABD ve Avrupa üzerinde baskı oluşturan bankacılık krizi, içeride deprem ile birlikte büyüme ve enflasyon dinamikleri üzerindeki bozulma, seçim tarihinin netleşmesi ve merkez bankamızın geleceğe yönelik para politikasındaki belirsizlik yurtiçi yatırımcıların ana odağı haline geldi.

Tüm bu gelişmelerin etkisiyle Ons altın 2009 dolara yükselerek son bir yılın en yüksek seviyesine çıkarken gram altın da tarihi zirvesini 1.234 lira seviyesine çıkardı. Uzmanlar ons altında tarihi zirvesi olan 2075 doların geçilmesi durumunda yükselişin hız kazanabileceğini, içeride ise dolar kurunda yaşanacak yükselişin de etkisiyle gram tarafında yeni rekorlar kırılabileceği görüşünde.

Türkiye’nin en değerli 100 internet şirketi belli oldu! En değerli şirket hangisi oldu?

Çiftçilere büyük jest! Yeni bir destek veriliyor! Bu desteği hemen alın!

BİM’de çok konuşulacak Ramazan indirimleri başladı! Karnıyarık tenceresi 219 TL’ye, kulplu fırın tepsisi 199 TL’ye düştü