Ekonomi

Herkesin merak ettiği soruların cevabı geldi! Emekli maaşlarında kritik detay 

AK Parti MKYK Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, Ekonomim gazetesindeki köşe yazında, hangi tarihte emekli olmanın avantajlı olacağını yazdı. ve EYT'de dahil olmak üzere bir çok soruya cevap verdi.  Bu ikisinin çarpımı emekli aylığıdır

İşte Kurt'un o yazısı;

EMEKLİ MAAŞLARI NASIL BELİRLENİYOR?

SSK emekli aylığını belirleyen ana parametre güncellenmiş ortalama aylık kazanç ile prim gün sayısına göre belirlenen aylık bağlama seviyesidir. 

Bu ikisinin çarpımı emekli aylığıdır. Her bir seneye ait sigorta prim matrahı için uygulanacak olan güncelleme katsayısı, her senenin senelik tüketici  enflasyon seviyesinin bütünü ile büyüme hızının yüzde 30’unun toplamından oluşur. Böylece güncellenmiş ortalama prim matrahı ile aylık bağlama oranının  çarpımından oluşan aylık, Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinden geçerli olmak üzere, tüketici enflasyonu kadar yükseltilir.

2022 senesinde emekli olanlar, 2023 senesinde emekli olanlara göre daha avantajlıdır. Dolayısıyla ya 2022 senesi emeklisinin ya da 2023 senesi emeklisinin maaşı daha çok olmuştur.

2022 senesinde emekli olmayanların veya 2022 senesinde SGK maaş hesaplama robotunda görülen maaş o devirde geçerli bilgilerle hesaplanmıştır. Dolayısıyla o meblağın üzerinde yüzde 30 yükseliş beklentisi doğru değildir, zira SGK maaş hesaplama programı hesabın yaptırıldığı an için emekli olunsa bağlanacak maaşı gösterir.

Ekonominin normal seyrinde gittiği dönemlerde ihtiyarlık aylığı talebinde bulunulan senenin aylık miktarına etkisi önemsenmeyecek seviyede olmakla beraber ekonomide meydana gelen anormal değişimler (TÜFE oranının ani artışı/azalışı) aylık farkını anormal seviyelere getirebilir.

YÜZDE 30 ZAMLI ALACAKLAR

Emekli maaşı hesabında 2023 senesi evveline ait enflasyon oranı ve büyüme hızı dikkate alınır. SGK maaş hesaplama robotunda gördüğünüz maaş 2023/Ocak  zammını yani %30 zammı da içermektedir.

2022 senesi büyüme seviyesi henüz açıklanmadığı için 2023/Ocak zamlı bu maaş 2023/Nisan aylarında güncelleme hızının %30’u kadar yükseltilecek. Büyüme oranı %5-6 gibi beklendiği için bu hesaplanan maaşı 1.015 ile çarptığımızda bulunacak maaş Nisan dönemi büyüme hızını ve 2023/Ocak zammını kapsayan asıl maaş olacaktır. 
    
Büyüme hızının %5,5 olması durumunda emeklilikte 2022 güncelleme katsayısı %65,92 olacaktır. 2022 senesinde emekli olanın emekli maaşı 2022/ Ocak ve Temmuz döneminde toplamda %78,60 çoğaltılmış 2023/Ocak döneminde de %30 çoğaltılmış olacaktır.

 

2022'DE EMEKLİ OLANLAR YÜZDE 11 YÜKSEK ALACAK

Oysa 2023 senesinde emekli olanlar 2022 senesinin toplamı %78,60 zamdan yararlanmayıp 2008-2023 arası primleri ve 1/10/2008 evveline ait aylığı %65,92 oranında artacak ve buna göre hesaplanan aylık 2023/Ocak zammı olan %30 kadar çoğaltışacak. İşte bu sebepler 2022 senesi emeklilerinin maaşı 2023 senesi emeklisine göre %11 kadar çok olmuştur.

Diğer bir konuda, EYT dahilinde emeklilik hakkı kazananların maaşı diğer çalışanlara göre daha mı düşük olacağı sorusudur. Burada EYT’liler bakımından düşük maaş bağlanması söz konusu olmayıp, başvuru zamanında alması gerektiği aylık verilecektir. EYT’li veya normal emekli olması arasında bir farklılık olmayacaktır.

Emeklilik hakkı elde edenler için, beklemek mi, emekli olmak mı sorusunun cevabı ise, emekliliğe hak kazanıldığı dönemde emekli olunmasıdır. Emekliliği gelenin emekli olması her zaman kârlıdır. Çünkü emekli olarak aldığı aylıklarla, bekleyerek maaşta oluşabilecek yükseliş karşılaştırıldığında emekli aylığı alınarak emekli olunması en avantajlısıdır.

Çiğ süt desteğinde önemli duyuru! Prim desteklerinin ödeneceği tarih açıklandı

Yıllık hedefi tutmayınca ekonomi onu da vurdu! teknoloji devi 3.900 kişiyi işten çıkarıyor

 Kapı kapı iş aramayın! En az 9000 TL maaşla işe başlayabilirsiniz! İşte detaylar...