Sektörel

Hermann Butz: Dayanıklı tüketimle büyümek istiyoruz

Bosch Türkiye Temsilcisi Hermann Butz, grubun özellikle dayanıklı tüketim ürünleri alanında hızla büyüyeceğini söyledi

İnce tesviyeci çırağı Robert Bosch, 67 yıl önce, arkasından tam anlamıyla küresel bir şirket bırakak vefat etti. ABD'de Thomas Alva Edison'la çalışmış, İngiltere'ye yaptığı 10 bin marklık sermaye ile bu dev şirketinin temellerini atmıştı. Ona ün ve parayı kazandıran 20. yüzyılın başında her otomobile takılan manyetoyu geliştirmesi oldu.

Çalışanlarla ilgili ilginç yaklaşımları vardı. Almanya'da ancak 1918'de kabul edilen 8 saatlik iş gününü 1906'da uyguladı. 1910'da fabrikasında çalışanlara cumartesileri öğleden sonra izin verdi. Adı `Kızıl Bosch'a çıktı. Dev şirketi iki dünya savaşı gördü, yıkıldı, yeniden toparladı. 1942'de, 2. Dünya Savaşı'nın şiddetli çatışmaları içinde hayata veda ettikten birkaç yıl sonra savaş bitti ve Bosch'un şirketleri büyük bir atılıma geçti.
İlginç olan şu, Bosch, yalnızca Almanya'nın en eski kuruluşlarından biri değil, aynı zamanda Türkiye'nin de en eski yabancı yatırımcılarından biri. Türkiye'ye geliş tarihi 1910!
Önümüzdeki yıl Türkiye'deki 100. yılını kutlayacak. Bosch Türkiye'de 8 bin kişi çalışıyor, cirosu 3.5 milyar lira. Türkiye'deki 7 şirketinden en büyüğü olan Bosch Sanayi ve Ticaret'in başında, yine Türkiye'nin en eski `yabancı'larından biri var; Hermann Butz! Hem Bosch Sanayi ve Ticaret'in Genel müdürü hem de Bosch Grubu Türkiye temsilcisi. Hermann Butz, 1993'te (25 yaşındayken!) gelmiş Türkiye'ye. Eşi Türk, İzmirli. Türkçe konuşuyor.

Almanların bakışı değişti
Hermann Butz,  "Türkiye, Bosch profesyonelleri için bir ikinci dünya ülkesi değildir. Birinci sınıf bir kariyer alanıdır. Gelenlerin önyargıları hemen yıkılıyor. En iyi kalite rakamları buradadır. 15 milyon enjektör ürettik, 15 milyon defa doğru ürettik, sadece 10 tanesinde hata yaptık... Bu performansla Türkiye'nin imajı Almanlar arasında çok yükseldi.
Benzer bir deneyimi Manisa'da yaşamıştım. Alman bayiler geldi ve Almanya'daki fabrikadan daha iyi olduğumuzu gördüler. Türk malını kimse almazdı, şimdi `Made in Turkey' kalitedir" diyor.

`Bir 100 yıl daha'
Hermann Butz, şu sıralar grubun yeni yatırım ve pazarlama planlarıyla olduğu kadar, 100. yıl hazırlığıyla da ilgili. Türkiye'de yüz yılını dolduran Bosch Türkiye, ne yapacak? Butz, `Bir 100 yıl daha burada olmak istediklerini' belirtiyor. 100. yıl için sürprizleri olduğunu belirtiyor ve gülümseyerek "Ama bunları şimdi açıklayamam. Şunu söyleyebilirim, önemli bir kutlama olacak" diyor.
Butz, Bosch Türkiye'nin Bosch grubu için çok önemli olduğuna çok sık vurgu yapıyor. Verdiği bilgilere göre grubun Türkiye'deki 8 bin çalışanı içinde 45 kadar `yabancı' var. "Biri buraya gelirse karşılığında muhakkak bir Türk arkadaşı yurtdışına göndeririz, üst yönetimleri Türklerle doldurmak istiyoruz. Başka ülkelerde yönetici pozisyonda çok sayıda Türk var. Ama tabii bütün bunlar çalışanın pasaportuyla değil, performansla ilgilidir" diyor.

Enerji sektöründe yatırım yapabilir
Hermann Butz'a, global krizde önemli satın alma fırsatları çıktığını, birçok önemli şirketin 1 - 2 dolar gibi sembolik fiyatlara satıldığını hatırlatarak, "Özellikle otomotivde satınalma fırsatlarını değerlendiriyor musunuz" diye soruyorum. Yanıtı, grubun bundan sonraki yöneliminin ipuçlarını taşıyor:
"Satın almak veya satmakla ilgili bir görüşmemiz yok. Devamlı araştırıyoruz. Bosch, otomotivde çok önemli, en büyük yan sanayi kuruluşlarından birisiyiz. Çok enteresan fırsatlar olabilir. Ama biz çok fazla otomotivle değil, dayanıklı tüketimle büyümek istiyoruz. Grup cirosunun yüzde 64'ü otomotivden geliyor. Bu pay yüzde 50 olsun istiyoruz. Ama bunun için satmak veya pazar payı kaybetmekten bahsetmiyorum. Diğerlerinde daha hızlı büyümek istiyoruz.
Türkiye bizim için önemli bir yatırım alanı. Son 5 yılda 900 milyon euro yatırım yaptık. 2009'da kriz nedeniyle biraz azalttık, yeni benzin püskürtme sistemleri fabrikası kurduk, projeyi durdurmadık."

Türkiye'de yeni işler
Hermann Butz, Bosch'un Türkiye'deki mevcut işleri dışında yeni sektörlere girip girmeyeceği yönündeki sorumu yanıtlarken, biraz dolaylı bir anlatımı tercih ediyor ama anlaşılıyor ki Bosch, enerji alanında da Türkiye'yi değerlendirebilir. Şöyle diyor:
"Geçen yıl Almanya'da bir güneş enerjisi şirketi aldık. Birkaç hafta önce ABD'de başka bir satın alma oldu. Nerede fırsat varsa bakıyoruz. `Yaşam için teknoloji.' Bu felsefeye uygun, çevre dostu, inovatif iş ve teknolojiler bizim için önemli."
 
Çevre dostu ürünler neden teşvik edilmiyor?
Hermann Butz'un tartıştığı konulardan biri de teşvik sistemi. Global krizle bağlantılı olarak ekonominin yaşadığı sıkıntıların aşılması konusunda sadece bazı sektörleri kapsayan sınırlı teşviklerin yeterli olmadığını belirtiyor. "Sadece otomotive olmaz, beyaz eşyaya, kombiye, şofbene de gerekli. Yüksek teknolojili bir bulaşık makinesi daha az enerji su tüketiyor. Bunu niye teşvik etmiyoruz?" diyor.
A plus olmayan bir buzdolabının 24 saatte ortalama 0.36 kilovatsaat enerji tükettiğini anlatan Butz, "Eskilerin günlük tüketimi 1 kilovatsaati geçebiliyor. Çevre dostu ürünler 24 saatte en fazla 0.16 kilovatsaat enerji tüketiyor. Tüketici de iyisini tercih etmeli, devlet de tasarruflu olanını teşvik etmeli. Almanya'da bina yapıp kiraya verdiğinizde enerji tüketim raporu veriyorsunuz. Kötü performanslı binaların değeri düşüyor" diye konuşuyor.

Bosch Türkiye'nin rakamları:
-  Bosch Türkiye'de 8 bin kişi çalışıyor
-  Grubun Türkiye cirosu 1.6 milyar euro
-  187 milyon euro yatırımı var
-  İhracatı 971 milyon euro
-  Grup, Türkiye'ye 1910'da geldi
-  Türkiye'de yedi şirketi var
-  Bosch ve Siemens ortaklığı BSH, elektrikli ev aletleri üretiyor
-  Bosch Termoteknik, kombi ve şofben imalatı yapıyor
-  Isısan, ısıtma, havalandırma ve soğutma alanında Bosch, Buderus ve Daikin markalarını temsil ediyor
-  Bosch Rexroth Otomasyon Sanayi endüstri ve fabrika otomasyonu ve mobil uygulamaları yapıyor
-  Bosch Fren Sistemleri Bursa'da fren parçaları üretiyor
-  Grubun en büyük şirketi Bosch Sanayi ve Ticaret otomotivde üretim, geliştirme, satış ve pazarlama yapıyor, Bursa'daki iki fabrikası var

Robert Bosch GmbH
-  Robert Bosch GmbH, Robert Bosch (1861-1942) tarafından 1886'da Stuttgart'ta kuruldu, otomotiv ve sanayi teknolojileri, dayanıklı tüketim malları ve yapı teknolojileri alanlarında dünyanın önde gelen şirketlerinden biri
-  2008'de 45 milyar euro ciro yaptı
-  280 bin çalışanı var.
-  150 ülkede temsil ediliyor
-  60'dan fazla ülkede 300'den fazla yan kuruluşu ve yerel şirketi kapsıyor
-  Her yıl Ar - Ge'ye 3.5 milyar euro harcama yapıyor, 3 binden fazla patent başvurusu yapıyor.
-  Yüzde 92 hissesi Robert Bosch Stiftung GmbH'ye ait, çoğunluk oy hakları ise endüstriyel tröst Robert Bosch Industrietreuhand KG'nin elinde. Hisse ve oy haklarının geri kalanı Bosch ailesi ve Robert Bosch GmbH'ye ait.

Milliyet