Ekonomi

Heryerde düştü bizde arttı! Enflasyonda şampiyon Türkiye

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD ülkelerinin kasım ayı tüketici enflasyonu senelik bazda En yüksek enflasyon yüzde 84,4 ile Türkiye'de oldu.   OECD üyeleri arasında dünyanın gelişmiş ülkeleri yer almaktadır ve üyeler arasında ekonomik işbirliği, istihdam, sosyal konular, çevre gibi konularda çalışmalar yapmaktadır

 OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, ekonomik işbirliği ve gelişme için kurulmuş bir örgüttür.  OECD üyeleri arasında dünyanın gelişmiş ülkeleri yer almaktadır ve üyeler arasında ekonomik işbirliği, istihdam, sosyal konular, çevre gibi konularda çalışmalar yapmaktadır.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) yayınladığı rapora göre, 38 ülkenin 25'inde enflasyon aylık bazda düştü.  Enerji enflasyonu ise ekim ayında bulunduğu yüzde 28,1 seviyesinden kasım ayında yüzde 23,9'a düştü. Böylece enerji enflasyonu, Eylül ayı sonrası en alt seviyeyi görmüş oldu.

Ancak sorun olarak kalmaya devam eden enerji enflasyonu, 38 ülkenin 34'ünde yüzde 10, 14'ünde ise yüzde 30'un üzerinde bulunuyor.

 

TÜRKİYE YÜZDE 84, LİTVANYA YÜZDE 22

OECD ülkelerinde maalesef ki açıklanan bilgiye göre, en yüksek kasım ayı enflasyonu yüzde 84,4 ile Türkiye'de kaydedildi. Türkiye'nin ardından, yüzde 22,9 ile Litvanya, yüzde 22,5 oranıyla Macaristan, yüzde 21,8 ile Letonya ve yüzde 21,3 ile Estonya sıralandı.

Kasım ayı tüketici enflasyonun en düşük olduğu ülke ise yüzde 3 ile İsviçre oldu. İsviçre'yi yüzde 3,8 enflasyonla Japonya, yüzde 5 ile Güney Kore ve yüzde 5,3 ile İsrail peşi sıra takip etti.

G20 ENFLASYONU YÜZDE 9

Türkiye'nin de aralarında olduğu G20 ülkelerinin enflasyonu, ekim ayındaki yüzde 9,5 oranından yüzde 9'a indi. Euro Bölgesi'nde AB ile uyumlu tüketici enflasyonu yüzde 10,6'dan yüzde 10,1'e geriledi. TÜFE, G7 ülkelerinde ise kasım ayında yüzde 7,8'den yüzde 7,4'e düştü.

Enflasyon, bir ülkenin para biriminin değerinin zaman içinde azalmasına ve genel fiyatların yükselmesine denir.
 Enflasyonun oluşmasının nedeni genellikle para arzının artması, ekonomik büyümenin hızlandığı veya mal ve hizmetlerin  arzının azaldığı durumlarda ortaya çıkar. Enflasyon oranı, bir ülkenin genel fiyatlarının ortalama olarak ne kadar yükseldiğini gösterir. Enflasyon oranının yüksek olması, ülkenin ekonomisinde birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olabilir, örneğin bireylerin tasarruf ve yatırım yapmasını zorlaştırır.