Ekonomi

Hesaplandı ve duyurulu! Hak sahibi dul eş ve yetimin maaş artışı ne kadar olacak?

TÜİK’in enflasyonu aşağı yukarı tahmin edilirken, buna göre emekliler yüzde kaç zam alacak, en düşük emekli maaşı kaç TL olacak? Bunun dışında hak sahibi dul eş ve yetimlerin maaşlarındaki artış ne kadar olacak?Çünkü bugün açıklanan enflasyon oranları, emeklilerin 2023 yılına ait zammını belirleyecek

Türkiye’de zor şartlarda yaşamını sürdüren emekliler için 2 Ocak pazartesi tarihi bir gün olacak. Çünkü bugün açıklanan enflasyon oranları, emeklilerin 2023 yılına ait zammını belirleyecek. Peki TÜİK’in enflasyonu aşağı yukarı tahmin edilirken, buna göre emekliler yüzde kaç zam alacak, en düşük emekli maaşı kaç TL olacak? Bunun dışında hak sahibi dul eş ve yetimlerin maaşlarındaki artış ne kadar olacak?

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2 Ocak günü açıklayacağı enflasyon rakamı, emeklilerin zam oranını belirleyecek.

Ancak emekli zammı için sadece enflasyon değil refah payı artışı da eklenecek. Peki emekliye zam ne kadar olacak? En düşük emekli maaşı kaç TL olacak?

Türkiye’deki yaklaşık 13 milyona yakın emeklinin alacağı zam için hesaplama işlemleri yapılırken, farklı rakamlar da telaffuz ediliyor.

Sabah’ın haberine göre, beklentilerin üzerinde artış yapılan asgari ücret, emekli ve memurlara yapılacak zam için de hesapları değiştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Alım gücünü artırın' talimatını vermesi sonrası hükümet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde milyonların gelirini artıracak sosyal refah düzenlemeleri üzerinde çalışıyor.

OCAK ZAMMI ENFLASYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Habere göre, emekli ve memur zammı ocak ayında sosyal refah düzenlemeleri de katılınca enflasyonun üzerine çıkacak. Atılacak olan adımların etkileri 2023 yılı boyunca devam edecek.

YÜZDE 14,04 ZAM ORANI KESİNLEŞTİ

TÜİK’in, 2022 yılının kasım ayına ait enflasyon rakamlarını açıklamasından sonra SSK ve Bağ-Kur emekli zammı için 5 aylık rakamlar kesinleşti.

Şimdi de aralık enflasyon rakamlarının bekleniyor. TÜİK’in bu verileri de açıklarından sonra 6 aylık zam oranı SSK ve Bağ-Kur'lular için kesinleşmiş olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 5 BİN 412 TL OLACAK

Geçtiğimiz günlerde açıklanan asgari ücretin 8.506 TL olarak belirlenmesinden sonra en düşük emekli maaşı oransal olarak ücretin yüzde 41'ine geriledi. Bu oran zam öncesi yüzde 63,63 seviyesinde bulunmaktaydı.

Söz konusu oranın aynen korunması durumunda; en düşük emekli maaşı 8.506 TL'nin yüzde 63,63'ü alınarak hesaplanırsa 5.412 TL’ye yükselecek.

Rakamın bu hesaba göre belirlenmesi halinde yüzde 75 hak sahibi dul eş, 5.412 liranın yüzde 75'i kadar hak sahibi olarak 4.059 TL alacak.

Dul eş, yüzde 50 hak sahibi ise, 5.412 TL'nin yüzde 50'i kadar hak sahibi olarak 2.706 lira, yüzde 25 hak sahibi yetim çocuğa, 5.412 TL'nin yüzde 25'i kadar hak sahibi olarak 1.353 TL maaş ödenecek.

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım maaşı peş peşe açıklandı! Rakamları gören buz kesti! Hemen göz atın...