02 / 05 / 2024

HESin lisansı gözden geçirilecek!

HESin lisansı gözden geçirilecek!

Tepkilere yol açan Karadeniz’deki HES’lerden, çevreyi çok fazla tahrip edenlerin lisansları yeniden gözden geçirilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hes'lerle ilgili bazı bilgiler verdi  



Yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin tasarının Meclis Genel Kurulu’nda kabulünden sonra HES’lerle ilgili bazı bilgiler veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “HES’lerin çevreye verebileceği zararlara ilişkin bazı tedirginlikler var. Bu konuda koordineli çalışma yürüttük” dedi.

Karadeniz’deki HES’ler

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, özellikle Karadeniz’deki HES’lerin susuz bıraktığı yerleşim birimi olup olmadığını araştırdığını belirten Yıldız, şöyle konuştu: “Suyun bırakıldığı taraftaki su miktarları konusunda DSİ tekrar çalışma yapıyor. Bu çalışma sonunda eğer çok fazla çevreyle alakalı sıkıntı oluşturan proje varsa bunların tekrar gözden geçirilmesini, Çevre ve Orman Bakanlığı kamuoyuyla paylaşacak. Çok fazla tahrip edilen varsa onlarla alakalı lisansı gözden geçirilecek.”

Özelin payı yüzde 50

Enerji üretimine ilişkin şu anda Türkiye’nin kurulu gücünün 2.2 katını oluşturan 120 bin megavatlık talep olduğuna dikkat çeken Yıldız, şu bilgileri vredi: “ Bunların hepsi gerçekleşebilir mi Açıklıkla konuşmalıyım ki her biri gerçekleşmeyebilir. Biz Türkiye’nin yerli kaynaklarının kullanılabilmesi, bunun ön plana alınması, hız kazandırılması ve bunun serbest piyasa tarafından, özel sektörün kullanması açısından bütün kolaylıkları sağlayacağız. Ama bundan sonra yapmayan özel sektör varsa suçun kamuda olmadığını paylaşmak durumundayız. Ciddi olan bütün özel sektör temsilcilerinin rahatlıkla zemin bulabileceği bir enerji sektörü var. Enerjide, özel sektör oranı yüzde 50’nin üzerine çıktı.”

Fiyat tartışması

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimini amaçlayan yasa dün akşam Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilirken, yasanın görüşmeleri sırasında, belirlenen fiyatlar konusunda tartışma yaşandı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, teknolojideki hızlı gelişme nedeniyle fiyatların ileride aşağı çekilmesi gerekeceğini belirterek, bu esnekliğin yasaya yansıtılması gerektiğini söyledi. Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, Vural’a hak verdiğini belirtti.

En yüksek fiyat çöp ve güneş enerjisine verildi

YENİLENEBİLİR enerjide fiyatlandırma, yasada son dakika önergesiyle “Euro sent”ten “dolar sent”e çevrildi. Belirlenen fiyatlar şöyle sıralandı:

Hidroelektrik üretim tesisi için 7.3 dolar sent.
Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisine 7.3 dolar sent.
Jeotermal enerjisine dayalı tesis için 10.5 dolar sent.
Biyokütleye dayalı tesis için (çöp gazı dahil) 13.3 dolar sent.
Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi için 13.3 dolar sent.
18 Mayıs 2005’ten 31 Aralık 2015’e kadar işletmeye girmiş ya da girecek yenilenebilir enerji santrallarındaki fiyatlar 10 yıl süreyle uygulanacak.
31 Aralık 2015’ten itibaren işletmeye girecek üretim tesislerindeki fiyatlar ise belirlenen bu fiyatları geçmeyecek şekilde Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek.
Hürriyet


Geri Dön