Genel

HES'ler için CED raporu hazırlanıyor!

Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon şžube Başkanı Semih Peker, HES'ler için istenen çED raporlarının çoğunun 'ısmarlama' olduğunu, 'kopyalayapıştır' yöntemiyle hazırlandığını söyledi  

'JEOLOJİ Mühendisleri Odası Trabzon şžube Başkanı Semih Peker, Türkiye'de şu anda, çoğunluğu Karadeniz Bölgesi'nde olmak üzere 2 bin hidroelektrik santralı (HES) projesi bulunduğunu, bu tesislerin kurulması aşamasında istenen çED raporlarının çoğunun ısmarlama olduğunu ve 'kopyalayapıştır' yöntemiyle hazırlandığını belirtti. Peker şunları söyledi:

'BANA RAPOR LAZIM'

'HES'i yapacak olan şirket, raporu hazırlayacak firmaya 'şžu özelliklerde çED raporu istiyorum' diyor. Firma da 'copy-paste' yöntemiyle başka bir rapordaki isimleri güncelleyerek raporu hazırlıyor. Raporlar asıl yere gitmiyorlar bile, gitseler belki de olumsuz çıkacak.' çoğu raporun başka bir vadiye göre hazırlandığını ve firmanın isteğine göre yeni vadi için sadece isimleri değiştirilerek oluşturulduğunu belirten Peker, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yani baraj yapılacak olan akarsuyun debisi, rejimi, hidrolojik-hidrojeolojik değerleri, derenin getirdiği malzeme miktarı ile cinsi gibi veriler, başka vadilerin raporlarından taşımak suretiyle hesaplanarak üretilmiş verilerdir. Bunun yanında akarsu yatağındaki canlı hayatı gibi biyolojik veriler ve florası gibi ormancılık verileri, hiç önemsenmiyor.'

'KİM VATAN HAİNİ'

'Bilimsel veriler ışığında, çevreye duyarlı olarak planlanan HES projelerine sözümüz yok' diyen Başkan Peker, 'HES yapım şirketleri, ne yazık ki umursamaz ve gözünü para bürümüş bir şekilde adeta katliam yapıyorlar. Yaşamı savunanlara, karşı çıkanlara da 'vatan haini' damgası yapıştırılıyor' diye konuştu.


Bugüne kadar hiçbir çED raporu,yetersiz görülmedi

MAHKEME kayıtları ve yapılan çalışmaların ışığında, mevcut çED raporlarının yüzde 50'nin üzerinde ısmarlama şekilde hazırlandığını ileri süren Semih Peker, 'Ne tesadüftür ki,, şu ana kadar hazırlanan çED raporlarının hiçbiri yetersiz görülmedi, geri çevrilmedi. Nedense hepsi doğru. Bu işe siyasi olarak bakılmamalı çünkü zararı ileride çok daha iyi anlaşılacak' ifadelerini kullandı.
Habertürk