Hilmi Güler: Geçmişte enerjinin kralı petroldü, günümüzde doğal gaz!
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantılarının konuğu olan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Geçmişte enerjinin kralı petroldü, günümüzde doğal gaz" dedi
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (BUSİAD) geleneksel Çekirge Toplantılarının konuğu olan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Geçmişte enerjinin kralı petroldü, günümüzde doğal gaz. Şimdi ise kaya gazı çıktı ve enerji maliyetleri beşte bire kadar düştü. Maliyetlerin bu kadar düşmesi bütün üretim sistemini allak bullak edeceğe benziyor” dedi.
Almira Otel’de yapılan Çekirge Toplantılarında, ekonominin en önemli girdi kalemlerinden olan enerjide geleceğe yönelik tahminler masaya yatırıldı. BUSİAD Başkanı Oya Yöney, yaptığı açılış konuşmasında, gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi. “17 Aralık’tan bu yana yaşanan güvensizlik ortamının bir an önce aydınlığa kavuşmasını diliyor ve istifa mekanizmasının çalıştırılmasını yerinde buluyoruz” diyen Yöney, siyasi gerginlik yüzünden piyasalarda oluşan olumsuz tabloya iş dünyasının katlanmak durumunda olduğuna dikkat çekti. Yöney, “Bu meselenin kısa zamanda çağdaş demokrasi anlayışıyla çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Enerji verimliliğinin, tüm dünyanın en öncelikli gündem maddelerinden birisi olduğunu belirten Yöney, küresel ısınmadan kaynaklanan iklim değişiklikleri ile enerji piyasasındaki fiyat hareketleri ve enerji arzındaki artışların, verimliliği, gündemin en üst sıralarına taşıdığını anlattı. Enerji verimliliğinde sağlanacak iyileşmelerin, Türkiye ekonomisinde cari açığın düşürülmesinde önemli yer tutacağını belirten Yöney, ‘ihtiyaçlardan taviz vererek daha az enerji kullanmak’ demek olan ‘enerji tasarrufu’ yerine ‘enerji verimliliğinin’ hedeflenmesi gereğine işaret etti.
Yöney’den sonra kürsüye gelen ve Türkiye’nin enerji haritası üzerinde davetlilere ufuk turu yaptıran eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise, rüzgar, güneş, su, jeotermal ve hatta kaya gazı kaynaklarının doğru ve hızlı biçimde kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Dünyada pek çok çatışmanın temelinde enerjinin yattığını anlatan Güler, enerji koridoru üzerinde yer alan Türkiye’nin, bu alandaki kaynaklarını ne yazık ki çok az kullandığını vurguladı. Türkiye’nin mevcut enerjisini çok verimsiz kullandığını kaydeden Güler, yenilenebilir enerji kaynaklarına işaret etti.
Türkiye’nin rüzgardan 44 bin, güneşten ise 64 bin megavatlık enerji elde edebileceğinin altını çizen Güler, “Rüzgar enerjisi üretiminde şu anda 2 bin 700 megavatı geçtik. Bir o kadar kurulma aşamasında olan var. Çok rahatlıkla 20 bin megavata ulaşabiliriz. Bu, yaklaşık 48 milyar dolarımızın yurt içinde kalması demektir. Dolayısıyla Bursalı iş adamlarına, yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum. Bursa’nın mevcut kapasitesiyle enerji üretiminde ve özellikle enerji üreten makinelerin, tesislerin yapımında rol alması gerektiğini düşünüyorum. Rüzgar türbinlerinin, güneş panellerinin Bursa’da yapılmasını çok arzu ederim” dedi.
“İSTİKBAL YERİN ALTINDA"
Bakanlığı döneminde Jeotermal Kanunu’nu çıkardıklarını ve MTA’nın sahip olduğu jeotermal kuyu ve sahaların özel sektöre açıldığını söyleyen Güler, Bursa’nın bu alandan da yeteri kadar faydalanamadığını kaydetti. “Jeotermal, aynen rüzgar ve güneş gibi ihmal ettiğimiz enerji kaynakları arasında yer alıyor” diyen Güler, jeotermal enerji santrallerinin yapımı konusunda da Bursalı iş adamlarının öncü olabileceğini söyledi. Doğru yakıldığında kömürün de yüzde 100 çevreci bir enerji kaynağı olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Hilmi Güler, Türkiye’nin yer altı zenginliğini şu sözlerle ifade etti:
“Madenlerimiz de bizim çok önemli bir zenginliğimiz. Avrupa ortalama bin 200 metrede sondaj yaparken, biz 120 metrede maden arıyoruz. Daha derinlere indikçe kim bilir neler çıkacak. Mevcutlarla yetiniyoruz ancak yetinmemeliyiz. İstikbal yerin altında.”
Türkiye’de HES’lere karşı çıkılmaması gerektiğini söyleyen Güler şöyle devam etti:
“Sadece memleketim Ordu’da 42 tane hidroelektrik santral (HES) var. Kimse de şikayetçi değil. Fakat Rize’de halkın HES’lere tepkisi söz konusu. Şunu ifade etmem gerekir ki boşa akan sular HES’lerle kayda girmiş oldu, depolandı.”
“YENİ DÖNEMİN ENERJİ KRALI KAYA GAZI OLACAK”
Son dönemin en çok konuşulan enerji kaynaklarından “kaya gazı” ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Hilmi Güler, “Geçmişte enerjinin kralı petroldü, günümüzde doğal gaz. Doğal gaz bir süre daha krallığını sürdürecek. Şimdi ise kaya gazı çıktı ve enerji maliyetleri beşte bire kadar düştü. Maliyetlerin bu kadar düşmesi bütün üretim sistemini allak-bullak edeceğe benziyor. Kaya gazı ABD’de var ve ABD gazı ucuz ihraç etmeye başlayınca Rusya ve İran gibi ülkeler çok pahalı kalacak. Esas tehlike Çin. Çin’in kaya gazı rezervi var ancak teknolojisi yok. Eğer Çin, kaya gazı ile petrol ve doğal gaz üretebilirse dünya için büyük tehlike olur” diye konuştu.
Ege'de Bugün