28 / 04 / 2024

Hilmi Işıkören’den ilginç öneri: Kar marjı sabitlensin!

Hilmi Işıkören’den ilginç öneri: Kar marjı sabitlensin!

Xiaomi'nin kar marjının yüzde 5'i geçmeyeceğini açıklaması üzerine Emlakta Lider Geliştirme Programı’nın kurucusu ve eğitmeni olan Hilmi Işıkören'den ilginç bir öneri geldi...



Xiaomi'nin kar marjının yüzde 5'i geçmeyeceğini ve geçmesi durumunda da yüzde 5'in üzerindeki miktarın iade edileceğinin sözünü vermesi sonrasında Emlakta Lider Geliştirme Programı’nın kurucusu ve eğitmeni olan Hilmi Işıkören'den ilginç bir öneri geldi. İşte Işıkören'in önerisi;

“100 milyar Yuan’ı aşan yıllık geliri ve yaklaşık 20 bin çalışanıyla akıllı cep telefonu pazarının son birkaç yıldır parlayan Çinli şirketi #Xiaomi geçtiğimiz günlerde yeni cep telefonunun tanıtımda önemli bir duyuru yaptı. Ürünlerindeki genel net kar marjının hiçbir zaman %5’i geçmeyeceğine söz verdi. Kar marjının %5’i geçmesi durumunda ise %5’in üzerinde olan miktarı kullanıcılarına iade etmek için bir yol bulacağını da ifade etti.

Ülkemizde #inşaat sektörü zor günler geçiriyor, eski satışlar, eski karlılıklar artık yok. Bir inşaat firması kalkıp benzer bir beyanat verse, karlılığını düşük bir oranda tutacağını ve bunu bağımsız bir şirkete incelettiği dönemsel raporlarla kamuoyu ile paylaşacağını, kar marjının belirlediği oranı geçmesi halinde geçen kısmı müşterilerine bir şekilde geri iade edeceğini açıklasa tüketicilerin dikkatini çekmez mi? Birçok insan onun müşterisi olmaya talip olmaz mı? Bu inşaat şirketi benzerlerinden ayrılıp farklı bir kulvarda liderliğe yürümez mi? Sektörün diğer oyuncuları bu ya da buna benzer bir stratejiyi uygulamaya geçirmeyi düşünmez mi? Bu inşaat şirketi bunu yaparak farklı sektörlerde başka şirketlere ilham vermez mi? 

Bu yazımı okuyanlar ‘Vay be gerçekten de doğru, biri bunu yapsa ya’ ya da ‘Ben şirketim için bunu neden düşünmüyorum, yapılması zor görünüyor ancak biri yapmış, o halde ben de yapabilirim’ demez mi?”

Hilmi Işıkören


Geri Dön