Turizm

Hilton Antakya Müze Otel, bir yıl içinde açılacak!

Bölgenin barış dolu günlerinde Hatay'ın 5 yıldızlı bir otele sahip olması için kollarını sıvayan Antakyalı işadamı Necmi Afsuroğlu, aynı zamanda Türkiye'de örneği olmayan bir 'müze otel'i de kente kazandırmış oluyor.

Bölgenin barış dolu günlerinde Hatay'ın 5 yıldızlı bir otele sahip olması için kollarını sıvayan Antakyalı işadamı Necmi Afsuroğlu, aynı zamanda Türkiye'de örneği olmayan bir 'müze otel'i de kente kazandırmış oluyor. Hatay, Hıristiyanlar için önemli hac merkezlerinden biri. Yapılan müze otel projesi de Hıristiyan kelimesinin ilk kullanıldığı St. Pierre Kilisesi'nin karşısında bulunuyor. Hatay'daki ziyaretlerimiz kapsamında Afsuroğlu Otelcilik'in ikinci kuşak temsilcisi Asaf Afsuroğlu, bizi müze otel şantiyesinde ağırladı. "Hatay'ın her yeri tarih. Bu nedenle tüm inşaatlar yapılırken, arkeolojik çalışmalar da yapılıyor. İlk etapta buradan bu kadar büyüleyici tarihi buluntular çıkacağını tahmin etmiyorduk" şeklinde başlıyor konuşmasına ve "Yapılan ilk çalışmada babam Necmi Afsuroğlu, 35 milyon dolara400 yataklı bir otel yapmayı planlıyordu. Antakya'nın tarihi dokusuna uygun bir iş yapmak için de mimar Emre Arolat ile çalışmaya başladık. Çıkan buluntular zaman zaman projenin yeniden ele alınmasına neden oldu. Şimdi otelimizin altında tamamen Kültür Bakanlığı'nın işleteceği bir müze yapıyoruz. Demir kazıklar üstüne oturacak otelimiz ise üzeden cam zemin ile ayrılacak. Burası artık 200 odalı toplam 100 milyon dolara mal olacak bir otel" diyor. 



Eros heykeli de çıktı aslanlar da 

İnşaat sırasında iş makineleri kullanılamamış, bütün kazı çalışması elle yapılmış. Afsuroğlu, projenin tamamlanmadan dünya çapında iki mimarlık ödülünü de aldığım anlatıyor ve şunları söylüyor: "Hilton Otelleri arasında da böyle bir proje yok. Bunu yapıyor olmaktan ve Hilton'la çalışıyor olmaktan çok mutluyuz. Yaptığımız tüm çalışmayı sabit kameralarla kaydediyoruz. Proje bittiğinde bir de belgeselimiz olacak. 

Otel 66 kuyu temel üzerine oturtuldu. Tarihi kentteki sokak mimarisi de otelimizin içine yansımış olacak. Antakya'nın avlulu yaşam tarzı otelimizde de olacak. 

5 ayrı kültüre ait farklı katmanlardan 30 bin obje bulduk. Bunlar müzede. Eroslar, aslanlar çıktı. 

Bunlar da müzede sergilenecek." 


Camdan zemin tarihe, otelin çatısı sosyal hayata açılacak 

Yapılan kazılarda arazinin tamamen kalıntılarla kaplı olduğu anlaşılınca, yerin altına çakılan kazıklar ile farklı bir mimari doğmuş. Kazıkların üzerine oturtulan otelde, tüm sosyal alanlar çatıda yer alıyor. Restoranlar ve gece kulübü de çatıda fitness, açık ve kapalı yüzme havuzları da. Odalar ise tek tek yapılan konteynırlar şeklinde istiflenmiş. Zemindeki. platformun geçirgen yüzeyinde açılan yarıklar, avlunun ışık almasını ve arkeolojik kalıntılarla görsel bağın otelin hiçbir alanında kopmamasını sağlıyor. Kazı alanı üzerindeki köprü ve rampalarla mekan bir arkeolojik park olarak tasarlanıyor. Ama otelden direkt kamusal alana geçiş yok. Otel müşterisi Kültür Bakanlığı'nın işleteceği müzeye dışarıdan girecek. 



Mitolojinin 9 ilham perisi de müzede 

Helenistik, Bizans, 5 ve 6'ncı yüzyıl Roma, erken islam ve Osmanlı dönemlerine ait 30 bin objenin bulunduğu otelin altından çıkan en önemli eser hiç şüphesiz yekpare 800 metrekareden oluşan mozaik. Bu mozaiğin parlamento binası gibi bir yapının önünde olduğu düşünülüyor. Ancak buluntular arasında öyle bir mozaik var ki hem anlattığı öykü hem de yapımında kullanılan renklerin tonları ile göz kamaştırıyor. Mozaikte yunan mitolojisindeki 9 ilham perisi, yani "9 musa' ilham verdikleri sanatlar ile birlikte tasvir edilmiş. Diğer bütün eserler gibi bu mozaikte müzede sergilenecek. 


Dünya