27 / 04 / 2024

Hımsa el-Bakia bölgesinde halkın evlerini zorla yıkılıyor!

Hımsa el-Bakia bölgesinde halkın evlerini zorla yıkılıyor!

Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Hımsa el-Bakia bölgesi işgalci İsrail güçleri tarafından yıkıma maruz kaldı.



Filistin'de işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Hımsa el-Bakia bölgesi üç aydan kısa süre içinde İsrail'in üç kez yıkımına maruz kaldı.

Akşam'da yer alan habere göre; Hımsa el-Bakia bölgesinde bulunan 75 yapının da İsrail askerleri tarafından yıkılmasının ardından 35'i çocuk yaklaşık 136 bölge sakini evsiz kaldı. Bölgeyi terk etmek için yapılan tüm bu baskınlara rağmen Filistinliler, yaşadıkları topraklardan ayrılmak istemiyor.

Filistin Halk Direniş Komitesi Sorumlusu Murad Iştivi, yaptığı açıklamasında İsrail ordu güçlerinin, Hımsa el-Bakia bölgesinde meskenlere ve hayvan barınaklarına yönelik bir "katliam" gerçekleştirdiğini belirtti. 

İsrail güçlerinin bölgede aralarında meskenlerin ve hayvan barınaklarının yer aldığı yapıyı yıktığını ve el koyduğunu, bölge sakinlerinden 136 kişinin açıkta kaldığını, yaklaşık 6 bin koyunun zarar gördüğünü açıklayan Iştivi, bu olayı "gerçek bir etnik temizlik" olarak bildirdi.

Iştivi, İsrail güçlerinin "askeri eğitim sahası" olduğu gerekçesiyle sakinlerine bölgeyi terk etmeleri yönünde baskı yapıldığını ve yıkım sürecinin sürdüğünü anlattı.

Hımsa el-Bakia bölgesinde halkın evlerini zorla yıkılıyor!

- "İşgal devleti doğmadan biz bu toprakların sahibiydik"

İsrail'in yıkımlarının ardından evlerini kaybeden Hımsa el-Bakia doğumlu Yasir Ebu Kebbaş da "İsrail, sahip olduğumuz toprak ve arazileri terk etmemiz için bizimle görüşerek baskı uyguluyor. İsrail, atalarımızdan kalan bu bölgeyi devlet arazisi olarak sınıflandırmış. İşgal devleti doğmadan biz bu toprakların sahibiydik." diye konuştu.

Kebbaş, bölge sakinleri olarak tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını kaydederek, İsrail'in ise kendilerini sürmek istedikleri arazinin kuru ve verimsiz bir alan olduğunu ve bunun kendileri ve hayvanları için bir "katliam" olduğundan bahsetti.

Bölge sakinlerinin yarısından fazlasının çocuk olduğunu ifade eden Kebbaş, İsrail'in yapıları yıkmasının ardından, birkaç gün bağışçılar tarafından temin edilen çadırlarda kaldıklarını dile getirerek, tüm baskılara rağmen yaşadıkları toprakları terk etmeyeceklerini söyledi.

Ailesiyle beraber kaldığı çadır evini kaybeden El-Ğani Avavide de İsrail askerlerinin kaldıkları yapıları yıktıklarından sonra ekipmanları da tırlara yükleyerek götürdüklerini ifade etti.

İsrail'in, kendilerini bölgeyi terk etmeye zorladığından bahseden Avavide, tüm baskılara rağmen kendi topraklarında kalmaya devam edeceklerini açıkladı.

Filistinli yetkili Mutez Bişarat da İsrail ordusundan bazı yetkililerin, Hımsa el-Bakia sakinleriyle görüştüğünü ve bölgeyi terk etmeleri için baskı uyguladıklarını sözlerine ekledi. 

"İsrail'in, Hımsa el-Bakia sakinlerini nakletmek istediği ve sahip olmadığı Ayn Şibla bölgesinin, devlet arazisi olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla burada yaşamak imkansız" ifadelerini kullanan Bişarat, İsrail'in söz konusu bu adımlarla Filistin halkını belirli yerlere hapsederek, sahip oldukları toprakları da yerleşimcilere devretmek istediğinden bahsederek bunun kabul edilemez olduğundan bahsetti.

Hımsa el-Bakia bölgesinde halkın evlerini zorla yıkılıyor!

- Filistin Başbakanı, Avrupalı diplomatlarla bölgeyi ziyaret etmişti

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, 4 Şubat'ta Avrupa Birliği (AB) üyesi 20 ülkenin Filistin nezdinde bulunan temsilcileriyle İsrail güçlerince yıkılan işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan bedevi köyü Hımsa el-Bakia'ya giderek incelemeler gerçekleştirmişti.

Iştiyye, basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: "Ürdün Vadisi'nde (Hımsa el-Bakia'nın da bulunduğu bölge) yaşananlar uluslararası hukuka karşı işlenen bir suçtur ve İsrail ile Filistin arasında imzalanmış anlaşmaların ihlalidir."

İsrail'in bölgenin gerçek sakinlerini kovup yerlerine "sömürgeci Yahudi yerleşimcileri" iskân etmeyi planladığındn bahsede Iştiyye, bunun sömürgeciliğin en iğrenç yöntemlerinden biri olduğu ifade edilmişti.

Diğer taraftan, Iştiyye'ye eşlik eden Avrupa Birliğinin Filistin nezdinde bulunan Kudüs Temsilcisi Sven Kühn von Burgsdorff, şu açıklamalarda bulundu: "Geçen kasım ayında Hımsa el-Bakia'yı ziyaret etmiştik. Eskiden evler vardı, ama bugün ortadan kayboldular. İsrail tarafıyla daha önce görüşmelerimiz oldu ancak hiçbir etkisi yok. Biz yine de bölgede yaşayanlara destek ve yapabileceklerimiz için buradayız." 

İsrail askerleri Batı Şeria'daki Filistinlileri evsiz bırakıyor!


Geri Dön