Ticari

Hindistan ve Bangladeş'te inşaat sektörüne gün doğdu

Güney Asya seyahatinde iş dünyasına yeni iş fırsatlarının kapısını aralayan Gül, Özal dönemini hatırlatarak “Çok iyi anlıyorum” dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün işadamlarıyla birlikte Hindistan ve Bangladeş'i kapsayan Güney Asya gezisinde Rusya'da inşaatların yavaşlaması ile zor duruma düşen Türk inşaat sektörüne adeta yeniden  fırsatlar kapısı aralandı. Ziyaretlerin ardından Türkiye'ye dönerken uçakta basın mensuplarıyla sohbet eden Gül, yurt dışı ziyaretlerinde yapılan iş görüşmelerinin artık takibinin çok iyi yapıldığına işaret ederek, bunların sonuçlarının alınacağına inandığını söyledi. Ziyaretlerini değerlendirirken “Biraz çok koşturduk yorulmuş olabiliriz” diyen Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin “Çok yoruldunuz” sözleri üzerine, “Şartlarımız böyle doğrusu. Ne kadar iş yaparız diye... Turgut Özal'ı onun için çok iyi anlıyorum” dedi. Gül, Hindistan'ın da, Bangladeş'in de Türkiye'nin açılımları açısından önemli olduğunun altını çizerek, Hindistan'ın ekonomik açıdan çok büyük ülke olduğunu, Bangladeş'te ise tarihi ilişkilerin hatırlandığını ifade etti.

SIRADA AFRİKA VAR

Cumhurbaşkanı Gül, Bangladeş'teki görüşmelerde bu ülkede bir havaalanı inşaatı ve nehir yataklarının ıslahı konularını ele aldıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, bundan sonra bir Afrika ziyaretinin planlandığını, ancak netleşmediğini ifade ederek, Afrika açılımının önce insani değerlerle yapıldığını vurguladı.

1 milyar dolar karşılıksız yardım yaptık

‘Türkiye Afrika'ya ‘insanlığa borcumuz var' anlayışıyla el uzattı” diyen Gül, şunları söyledi: “Türkiye'nin övüneceği bir şey de 3-4 senedir donörler kulübüne girmiş, yardım yapan bir ülke olması. Türkiye'nin karşılıksız insani amaçlı yardımları yılda 1 milyar doları geçti.”

İnşaat sektörüne gün doğdu

Güney Asya'nın en kalabalık iki ülkesi olan Hindistan ve Bangladeş'in altyapı ihtiyaçlarını yerinde gören ve inceleyen Gül'ün heyetindeki inşaat firmaları bölgeye Türk inşaatçılığını taşımak için kolları sıvadı. Gül'ün heyetinde bulunan önemli Türk inşaat firmaları özellikle Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, ticari başkent Mumbai ve Bangladeş'in başkenti Dakka'da meslektaşları ile görüşme imkanı buldu.
Star