Genel

Hissedarlardan biri hissesini satmak istemezse ne olur?

Hisseli tapuya sahip olan hissedarların kafalarını karıştıran bazı sorular vardır. Onlardan biri de hissedarlar eğer hissesini satmak istemez ise ne olur? İşte bu konudaki merak edilenler!Maddesine göre paylaşım yapılana kadar mirasa ait tüm haklarda ortak karar verilmesi gerekir

MİRAS KALAN HİSSELİ EV NASIL SATILIR?

4271 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 640. Maddesine göre paylaşım yapılana kadar mirasa ait tüm haklarda ortak karar verilmesi gerekir. Bundan dolayı da miras kalan gayrimenkul satışında tüm hissedarların ortak kararı gerekir. Miras olarak kalan konut satışında bütün hissedarların tapuya giderek ya da ortak bir temsilci ataması yaparak ilgili işlemleri yürütmesi gerekir.

Peki “Hissedarlardan biri hissesini satmak istemezse ne olur?” İşte bu ve bu konuda araştırılan diğer soruların yanıtları…

KARDEŞ KARDEŞE HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras bırakanın ölümünün ardından açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üstünde tasarrufta bulunabilir. Aynı zamanda bu tasarruflardan, haklardan biri de payının tümünün ya da bir kısmını herhangi bir kişiye satmaktır. Bundan dolayı da miras payının kardeşe satışı da kolaylıkla yapılabilir.

HİSSEDARLARDAN BİRİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyen hissedarlar olabilir. Hissedarların haklarından biri de satış iptali açma davasıdır. Anlaşmanın sağlanmaması durumunda da hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açılabilir. Bu tip durumlarda da mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile birlikte satış işlemini icra yoluyla gerçekleştirebiliyor.

KARDEŞLER ARASINDA HİSSE DEVRİ NASIL YAPILIR?

Miras devir adı verilen bu işlem sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Mirasın payının, hissesinin kardeşe devrine dair noter onaylı bir sözleşme istenmez böyle bir zorunluluk yoktur. Miras hissesinin kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanması ile yapılmaktadır.

HİSSELİ EVDEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Elbirliği ile mülkiyette biraz daha detaylı olarak konuyu incelersek; misalen söz konusu mülk ölen kişi adına kayıtlıdır ve mirasçılara intikali gerçekleşmemiştir. Tüm paydaşların kira sözleşmesine imza koymaları gerekir, aksi halde çoğunluk bile imzalamış ise sözleşmeyi örtülü ve açık bir şekilde kabul etmeyen hissedar kiracıyı tahliye ettirebilir.