Genel

Hissedarlardan biri icralık olursa ne olur? Hisseli tapu icra yoluyla satılabilir mi?

Hisseli tapuda; birden fazla hissedarlar vardır. Peki hissedarlar icralık olabilir mi, olursa ne olur? İşte hisseli tapuya dair tüm bu soruların cevapları!Tüm paydaşların kira sözleşmesine imza koymaları gerekir, aksi halde çoğunluk bile imzalamış ise sözleşmeyi örtülü ve açık bir şekilde kabul etmeyen hissedar kiracıyı tahliye ettirebilir

HİSSELİ EVDEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Elbirliği ile mülkiyette biraz daha detaylı açıklarsak, misalen söz konusu mülk ölen kişi adına kayıtlıdır ve mirasçılara intikali gerçekleşmemiştir. Tüm paydaşların kira sözleşmesine imza koymaları gerekir, aksi halde çoğunluk bile imzalamış ise sözleşmeyi örtülü ve açık bir şekilde kabul etmeyen hissedar kiracıyı tahliye ettirebilir.

Peki “Hisseli tapuda hissesi fazla olursa ne olur? Hisseli tapu icra yoluyla satılabilir mi?” İşte hisseli tapuya dair merak edilen bu benzeri soruların yanıtları…

HİSSEDARLARDAN BİRİ İCRALIK OLURSA NE OLUR?

Haciz işleminin gerçekleştirildiği durumlarda borçlu olan hissedar hissesini satışa çıkarabilir. Bu halde gayrimenkul bir bütün halinde satılamaz. Daha açık anlatırsak; borçlu hissedarın kendi payı üzerine yapacağı satış işleminden diğer hissedarlar zarar göremezler. Sadece bu satış işlemi ile yeni hissedarlar elde ederler.

HİSSELİ TAPUDA HİSSESİ FAZLA OLURSA NE OLUR?

Paydaşlardan birisinin kendi payı üstünde üçüncü bir kişiye sağladığı intifa, kat irtifakı gibi ayni bir hak bulunması durumunda da, hak sahibi üçüncü kişinin bu hakkı kullanımı mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

HİSSELİ TAPU İCRA YOLUYLA SATILABİLİR Mİ?

Borçlunun borcunu ödemez ise bu durumda herhangi bir yargı kararına gerek olmadan ilamsız icra yolu ile icra takibi başlatılarak borçlunun malvarlığına haciz konulma durumu vardır ve satış gerçekleştirilerek alacak tahsil edilebilir. Burada hisseli tapunun haczi de söz konusu olabilir.

HİSSELİ TAPU KİRAYA VERİLİR Mİ?

Paylı mülkiyette; pay ve paydaş çoğunluğu ile gayrimenkul kiraya verilme durumu vardır. Burada tüm ortakların rızası değil, payların ve paydaşların çoğunluğu ile kira ilişkisi kurulmalıdır.

MİRASÇILARDAN BİRİ TAŞINMAZI KİRAYA VEREBİLİR Mİ?

Bir bireyin kendisine gayrimenkul miras kalan kişiler, bu gayrimenkulü kiralama ya da satma hakkına sahiptir. Yalnızca bir kişinin miras üzerinde hakkı bulunuyor ise o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir.