Köşe yazıları

Hisseli arazi başkalarına kiralanabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde hisseli arazinin kiraya verilip verilemeyeceğini kaleme aldı. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde hisseli arazinin kiraya verilip verilemeyeceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Yüzde 70 hissesi amcamın, yüzde 30 hissesi bizim olan araziyi, amcam trafik eğitim pisti yapmak üzere bize sormadan birilerine kiralamış. Bu yapılan işle ilgili davayı amcamıza mı yoksa kiracıya mı açabiliriz?" sorusunu yöneltti.

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Ortak olunan bir gayrimenkulde bir kiralama yapılacak ise iki ihtimal değerlendirilir. Birincisi; bu maldaki ortaklık elbirliği mülkiyeti şeklindedir. Bu halde her türlü tasarruf işlemi için tüm ortakların birlikte işleme katılması şarttır. İkincisi; ortaklık paylı mülkiyet şeklindedir.

Bu halde de sayı ve hisse çoğunluğu ile karar verilmesi gerekir. Ancak okuyucumun anlatımında bu kurallara uyulmadığı görülmektedir. Yani bir ortak tek başına karar verip tasarrufta bulunmuş. Dolayısıyla diğer ortakların müdahale hakkı bulunuyor. Bu kiralamaya razı olmayan ortaklar, iki türlü müdahalede bulunabilir.

Birincisi; yapılan işlemin geçersizliği nedeni ile gayrimenkule müdahalenin önlenmesini talep etmek. İkincisi ise kiracıya ihtarname göndererek kiralamanın devamını kabul mahiyetinde kendi hisselerine tekabül eden kira bedelinin yanı yüzde 30’unun kendilerine ödenmesini talep etmek.

***

Bunlarda yazışma ile sonuç alınmadığı takdirde konu mahkemeye yansıtılacaktır. Olay çok rastlanan türde bir olay. Bizde büyük hisseye sahip olanlar diğer ortaklara sormadan her türlü tasarrufu yapabileceğini sanmakta. Sonuçta da uzun süren ihtilaflar ortaya çıkmaktadır. Oysa ortaklıkta kural açıkladığım gibidir. Elbirliği ortaklığı ile paylı ortaklıkta farklı uygulama vardır.

Bağışlanan gayrimenkulde mirasçılar hak iddia edebilir mi?