Emlak Terimleri

Hisseli arsa üzerine ev yapılabilir mi?

Hisseli arsa, birden fazla kimsenin sahip olduğu arsa olarak ifade ediliyor. Hisseli arsa sahiplerine de hissedar deniyor. Peki, hisseli arsa üzerine ev yapılabilir mi? İşte konu hakkında tüm merak edilenler... Hisseli arsanın sahipleri bu arsayı hepsinin karar vermesi durumunda satabilecekleri gibi yalnızca kendi hisselerini de satışa çıkarabiliyorlar

Hisseli arsa, taşınmaz mal üzerinde birden fazla kişinin hakkının olduğu anlamına geliyor. Hisseli arsanın sahipleri bu arsayı hepsinin karar vermesi durumunda satabilecekleri gibi yalnızca kendi hisselerini de satışa çıkarabiliyorlar. 

Hisseli arsa üzerinde payı olan kişiler var olan payı arsadaki paydaşlardan bir tanesine satabilecekleri gibi eğer isterlerse oradan pay sahibi olmayan üçüncü şahıslara da satabiliyorlar. Birçok kişi hisseli arsalar üzerinde kişilerin inşaat yapıp yapamaycağını bilmiyor. Hisseli arsa üzerine ev yapılabilir mi? sorusunu sizler için yanıtlandırdık...  

Hisseli arsalar üzerinde de inşaat yapılabiliyor. Fakat bu işlemde hissedarlar taşınmaz üzerinde kararlarını tek başına verme gibi bir lükse sahip olmuyorlar. Var olan arsanın üzerinde yapılması gereken herhangi bir işlem için var olan tüm hissedarlardan onay alınması gerekiyor. 

Aksi bir durumda yani onay alınmadan inşaatın yapılması durumunda ortakların arsa üzerinde bulunan mülkiyet hakkı da ihlal edilmiş sayılacaktır. Bu gibi bir durumda ise hisse sahipleri ortaklığın giderilmesi başta olmak üzere pek çok farklı konu ile alakalı dava açma hakkına sahip olacaklardır. 

Hisseli arsanın satışı nasıl yapılır?

Hisseli tapu satışı nasıl olur?

Evin tapusu iki kişi üzerine olabilir mi?

Kira artışında yüzde 25 sınırı nasıl uygulanacak? Geriye dönük kiralar için geçerli olacak mı?

Kirasını ödemeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Kira artış sınırlaması tahliye sebebi olabilir mi?