Emlak Terimleri

Hisseli arsada pay satışı!

Hisseli arsa, bütün hissedarlar tarafından satılabileceği gibi, tek bir hissedar tarafından hisse olarak da satılabiliyor. Peki, hisseli arsada pay satışı nasıl olur? Hisse satışında nelere dikkat edilir?

Hisseli arsada pay satışı!

Hisseli arsa, bütün hissedarlar tarafından satılabileceği gibi, tek bir hissedar tarafından hisse olarak da satılabiliyor.


Hisseli olarak tasarruf edilen taşınmazlarda, hissedarlardan birinin hissesini satması halinde, diğer hissedarların öncelikli satın alma hakkı bulunuyor. Ancak hisse, paydaşlardan birine satılmak isteniyorsa burada şufa hakkı söz konusu olmuyor. Ancak diğer hissedarlara bu hissenin satılacağına dair bildirim yapılması gerekiyor.


Paydaş olmayan birine hissenin satılması halinde, diğer paydaşlardan her birinin, satışın öğrenildiği tarihten itibaren 1 ay ve her halükarda 10 yıl içinde dava açmak suretiyle ve satış yapılan bedeli ödeyerek, bu hisseyi yeni alıcıdan satın alma hakkı doğuyor.


Hisseli arsada hisse satış sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde özetleniyor:


- Hisseli arsada, satılan hissenin tespit edilmesi,


- Eğer özel parselasyonu yapılmış size yeriniz tarlanın şurasıdır diyorlarsa, o zamanda tarlanın tamamının parselasyon planını ve size verilecek parselinde çapını isteyin, bakalım size verilen Pafta, Ada, Parsel  ile  tarlanın Pafta, Ada, Parseli  örtüşüyor mu ?  Size verilecek özel parselin tespit edilmesi,


- Ayrıca tarlanın su havzası, tarım alanı, orman alanı içinde olup olmadığını kadastro müdürlüğüne yazılı olarak teyit edilmesi,


- Eğer tarla parselasyonu yapılmamış ise o halde tarlanın çok fazla ortağı yok demektir. Böyle bir durumda tarlanın kaç ortağı varsa bunu tapu dairesinden öğrendikten sonra mevcut sahiplerinden ön alım haklarını kullanmayacaklarına daire, noterden veya tapuya gelerek beyan ve Taahhütte bulunmalarını isteyin. İşinizin selameti açısında işlemin doğrusu budur.


Hisseli arsada şufa hakkı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com