Hisseli arsada yer belirleme nasıl yapılır?
Hisseli arsalar, tapu üzerinde birden fazla sahibi olan taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor. Herkesin kendi payı üzerinde istediği işlemi yapması için yerlerin belirlenmesi gerekiyor. Peki, hisseli arsada yer belirleme nasıl yapılır?
Hisseli arsada yer belirleme nasıl yapılır?
Hisseli arsalar, tapu üzerinde birden fazla sahibi olan taşınmaz mallar olarak karşımıza çıkıyor. Bu arsaların farklı hisse oranlarında farklı sahipleri olabiliyor. Taşınmaz mal üzerinde herkes hisse oranı kadar hak sahibi oluyor.
Ancak hisseli arsanın tasarruf işlemi sürecinde hisse oranı ne olursa olsun tüm maliklerin ortak karar vermesi gerekiyor. Bir hissedarın bile alınan karara katılmaması halinde, durum ancak mahkemede çözülebiliyor.
Örneğin hisseli bir arsanız olduğunu ancak payınızı satmak istediğinizi düşünelim. Hem önalım hakkını kullanmak istemeyen hem de satışa engel olan hissedarlara karşı ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor.
Hisseli taşınmaz mal hakkında ortak karar verilmesi durumunda, tapuda tüm hissedarların imzası ile işlem yapılıyor.
Hisseli arsada, bir hissedar sahibi ev inşa etmek de isteyebiliyor. Bu durumda öncelikle arsada yer belirleme işleminin yapılması gerekiyor. Peki, hisseli arsada yer belirleme nasıl yapılır?
Arsa ve arazi sahiplerinin sahip oldukları alanın yerini veya sınırlarını öğrenmeleri için arsanın/arazinin bulunduğu yerdeki kadastro müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Ayrıca lisanslı harita kadastro bürosu olan yerlerde ise bu bürolara başvurulabiliyor.
Hisseli taşınmazlarda her bir hissedara isabet eden yerin gösterilmesi imkan bulunmamak ile birlikte ancak ilgili taşınmazın sadece dış sınırlarını gösterebiliyor. İçine girerek hisse ölçümü yapılamıyor.
Hisseli arsa üzerinde noterden anlaşma yaparak kullanım yerlerini belirleyebilir ve bu anlaşmayı tapuya da şerh ettirebilirler. Böyle bir şerh varsa hissedarların kullanım yerleri de ölçülebilir.
Hisseli arsaya bina yapmak mümkün mü?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com