Genel

Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Hisseli arsa, kardeşler ve akrabalara miras yolu ile geçebilir. Böyle bir durumda kişiler hangi işlemleri yapacaklarını eğer bilmiyorsa araştırmalara başlarlar. İşte hisseli arsaya dair sorulan soruların ayrıntıları!Anlaşma sağlanmamasında hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açma hakkına sahiptir

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyenler, yani hissedarlar satış iptali davası açma haklarına sahiptirler. Anlaşma sağlanmamasında hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açma hakkına sahiptir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları bu durumdan haberdar eder daha sonra bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemi icra yolu ile gerçekleştirebiliyor.

İşte “Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?” sorusunun yanıtı ve hisseli tapuya dair sorulan diğer sorular…

HİSSELİ ARSALARDA ANLAŞMAZLIK OLURSA NE OLUR?

Hisseli tapularda pay sahipleri arasında birtakım sorunlar çıkabilir. Taşınmaza hisseli bir şekilde sahip olan hissedarlar arasında bir anlaşmazlık cereyan etmişse bu durumda her bir hissedar mümkün olması halinde yani istenirse, iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edilebilir.

HİSSELİ TAPU TEK TAPU OLUR MU?

Hisseli tapularda birden çok pay sahibi bulunmaktadır. Tüm hissedarlar bu hisseli tapuyu nasıl tek tapu haline getirebilirler bunun detaylarını araştırmaktadır. Hisseli tapu, taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devir işlemi gerçekleşebilir. Bu durumda yeni tapu sahibi tek tapuya sahip olur.

HİSSELİ TAPUYA HACİZ GELİRSE NE OLUR?

Borçlunun borcunu ödememesi halinde herhangi bir yargı kararına gerek olmadan ilamsız icra yolu ile icra takibi başlatılabilir. Borçlunun malvarlığına haciz gelebilir, satış gerçekleştirilerek alacak bu şekilde tahsil edilir.

TAPUSUZ EV OLUR MU?

Tapusuz gayrimenkul üzerinde mülkiyet hakkı bulunmayan kişi veya kişilerin gayrimenkul üzerinde herhangi bir mülkiyet hakkı yoktur. Ama mülkiyeti kazanma olanağı bulunmaktadır. Bu kişi veya kişiler mülkiyeti kazanma olanağını başka bir kişiyi zilyet kılacak şekilde devretmesi yani satması halinde herhangi bir şekle tabi tutulmaz.

TAPU DURUMU NASIL SORGULANIR?

Kişilerin var olan e-Devlet şifreleri ile www.turkiye.gov.tr adresine girmeleri gerekmektedir. Daha sonra ise arama bölümüne tapu yazdığınızda sayfa sizi doğrudan tapu sorgulama kısmına yönlendirecektir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adresine girildiği zaman kimlik numaranıza ait kayıtlı tapu bilgilere ulaşabilirsiniz.

Doğalgaz yardımı tamamlandı yazıyor ne demek?

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?