Genel

Hisseli arsaya izinsiz ev yapılabilir mi? Hisse tapulu ev alınır mı?

Hisseli tapu sahiplerinin hakları, diğer tapu sahiplerine göre farklıdır. Nedeni ise hissedar sayısından kaynaklanmaktadır. Peki Hisse tapulu ev alınır mı, alınmaz mı? İşte detaylar!Ortak tapuda, taşınmaza ait tapuda birden fazla kişinin hak sahibi olabilir

HİSSELİ TAPU İKİ KİŞİ ÜZERİNE OLUR MU?

Ortak tapu ya da müşterek tapuya çok soru sorulmaktadır. Ortak tapuda, taşınmaza ait tapuda birden fazla kişinin hak sahibi olabilir. Ortak tapuda kişilerin payları eşit olabilir ya da farklı da olabilir.

Peki “Hisseli arsaya izinsiz ev yapılabilir mi? Hisse tapulu ev alınır mı?” İşte bu ve benzeri soruların merak edilen yanıtları…

HİSSELİ TAPULU EV ALINIR MI?

Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün yani evin hangi bölgesinin kime ait olduğu bilinmez. Hisseli tapu senetleri yalnızca gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Ancak alıcının bu hususlara dikkat etmesi ile bir sorun yaşanmıyor ve hisse tapulu ev alınabilir.

HİSSELİ TAPU DIŞARDAN BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli tapunun satın alınmasında öncelik sırası bulunmaktadır. Onlar da diğer hisse sahipleridir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilmekte olan satış bedeli üstünden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan vatandaşlar satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.

HİSSELİ TAPU DEVREDİLEBİLİR Mİ?

Arsa hisse devrinde, kardeşler arasında hisse devri veya mirasçıların paylarının bulunduğu bir arsa için yapılacak ise; iştirak bozulmadan bağış ya da satış şekilde hisseler devredilebilir.

HİSSELİ ARSAYA İZİNSİZ EV YAPILIR MI?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabilir. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğu bilinmemektedir bu durumun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekmektedir. Onay, izin alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olmaktadır. Bundan dolayı hisseli arsa üzerinde ev yapacak hissedarın diğer hissedarlardan izin alması şartı bulunuyor.

Hisseli arsa üzerinde diğer malik tarafından eğer izin alınmadan yapılan inşaat veya diğer tasarruf işlemleri için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.