Genel

Hisseli ev tapusu nasıl ayrılır?

Hisseli tapu, hisseli ev genellikle miras yolu ile aile içinde çocuklara veya akrabalara kalabilir. Ancak bu tapu çoğu zaman sorun teşkil eder. Peki Hisseli ev tapusu nasıl ayrılır? İşte detaylar!Eğer bir gayrimenkul satışının hukuki bir boyutunun olması ve resmi bir nitelik kazanması isteniyorsa, ortada bir tapunun olması gerekir böyle bir şart bulunmaktadır

TAPUSU OLMAYAN EV ALINIR MI?

Tapu bir mülkün kimin üzerine olduğunu ortaya koyan resmi bir belgedir. Eğer bir gayrimenkul satışının hukuki bir boyutunun olması ve resmi bir nitelik kazanması isteniyorsa, ortada bir tapunun olması gerekir böyle bir şart bulunmaktadır. Tapusuz yapılan alım ve satışların da herhangi hukuki ve resmi bir geçerliliği bulunmaz.

İşte diğer detaylar…

HİSSELİ EV TAPUSU NASIL AYRILIR?

Hisseli tapularda hisse sahiplerinin örnek verirsek bir evin hangi kısmına sahip olduğu, kullanım hakları gibi detaylar bulunmadığı için anlaşmazlıklar oluşabilir. Miras yoluyla kalan menkullerde de hissedarlardan bazıları, payını kendi isteği ile devretmek, satmak ya da rehin göstermek isteyebilir. Hissedarı olduğunuz gayrimenkuller üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek ve istediğiniz tasarrufu yapabilmek için tek parsel olan tapuyu farklı parsellere bölünebilir. Ancak ayrımı yapılacak gayrimenkul tarım arazisi ise farklı kurallar bulunmaktadır. Ayırmak istediğiniz tarlanın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bu konu ile ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki araziler içinde yer almamalıdır. Örneğin; dikili tarım arazilerinde 0.5 hektarın altında bir parsel oluşturma izni yoktur. Bu nedenle hisse sahiplerinin kendi aralarında öncelikli satış hakkı olduğu için bölünemez büyüklükteki tarım arazileri, bir hisse sahibine satılabilir. Yine tüm hissedarların anlaşması halinde araziyi üçüncü kişiye satabilirsiniz.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Tapu devrinin gerçekleşmesi için sisteme alıcı ve satıcının T.C. kimlik, e-devlet şifresi, telefon numarası ve tapu müdürlüğü isimleri doğru bir şekilde yazılır. Ardından tapu müdürlüğü tarafından harç miktarı hesaplanarak vatandaşlara iletilir. Vatandaşların ücretlerini yatırmaları gerekir. Sonrasında da internet tapu randevu saati SMS ile iletilmektedir.

TAPU HARCI NEREYE YATIRILIR?

Tapu harcının yatırılmasına dair birden çok yöntem bulunmaktadır. O yöntemlere dair araştırılan detaylar; İlk olarak online olarak bu işlem yapılabilir. İnternet üzerinden tapu harcı ödemesi yapabilmek için İnteraktif Vergi Dairesi sistemleri de tercih edilebilir.

Hisseli tapu başkasına devredilebilir mi?

Hisseli tapu başkasına satılır mı?