Kent Haberleri

Hisseli mülkiyette satış nasıl yapılır? Satışa itiraz hakkı var mı?

Hisseli tapuda elbirliği mülkiyet ve paylı mülkiyet hakları ve farkları neler? Satış durumunda nasıl bir yol izlenir? Hisseli tapu alırken ya da satarken nelere dikkat edilmeli? İtiraz hakkı var mı?

El birliği mülkiyet ve paylı mülkiyet arasındaki fark nedir? El birliği mülkiyet durumunda ortaklardan biri hissesini satabilir mi?Paylı mülkiyette diğer hissedarlardan habersiz satış yapılabilir mi? İtiraz hakkı var mı?

BÜTÜN ORTAKLAR SATIŞA KATILMALI MI?

 

Hisseli tapu hakkında Posta Gazetesi'nde okuyucularına bilgi veren Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, çok ortaklı bir gayrimenkul sahipliğinde, elbirliği mülkiyetine sahip ortaklardan birinin hissesini satmak istese bunun hukuki olarak mümkün olmayacağını belirtti. Elbirliği mülkiyetine sahip ortakların tümünün satışa katılması şartı arandığını belirten Heper, elbirliği mülkiyetine sahip kardeşlerin tamamının satışa katılma zorunluluğu bulunduğunu kaydetti.

PAYLI MÜLKİYET SAHİBİ KENDİ PAYINI SATABİLİR

Diğer ortakların paylı mülkiyet sahibi olmaları durumunda hisselerini satabileceklerini kaydeden Heper, paylı hisse sahiplerinin söz konusu mülkün tamamını satmasının mümkün olmadığını, zaten tapu dairelerinin böyle bir işlemi yapmayacağını ifade etti. Posta Yazarı Heper, "Paylı mülkiyet sahibi biri hissesini satabilir. Okuyucum ifadesinde gazete ilanı ile ‘bu yerin satışından’ söz ediyor yani satıştan kasıt fındık bahçesinin tamamının satışı ise bu mümkün değil, önlem almaya bile gerek yok. Tümünü satmaya kalksalar tapu müdürlüğü bu işlemi yapmaz" ifadesini kullandı.

DİĞER ORTAKLARA BİLDİRİLMELİ

Paylı mülkiyet sahibi olan kişilerin kendi paylarını satışa çıkarabileceğini ve satabileceğini kaydeden Heper, satıştan sonra bu satışın diğer ortaklara yazılı olarak bildirilmesi gerektiğini ve diğer ortakların bu satışın iptali ile satılan hissenin kendi adlarına rayiç değeri ödenerek tescilini isteyebileceklerini kaydetti.

İKİ YIL GEÇERSE İTİRAZ HAKKI KAYBOLUR

Söz konusu mevzuatta yasanın bir boşluğu olduğunu kaydeden Heper, kötü niyetli alıcı veya satıcıların diğer ortaklara satışa ait bilgiyi vermez ve satışın üzerinden iki sene geçerse diğer ortakların itiraz hakkını kaybedeceğini dile getirdi. Bu hususun yasa değişikliği ile maddeye girdiğini kaydeden Heper, eski yasada bu sürenin 10 yıl olduğunu ifade etti. Heper, bir gayrimenkul üzerinde elbirliği ortaklığı şeklinde belli sayıda ortak olabileceğini, bu gruplar arasındaki mülkiyetin paylı mülkiyet olabileceğine de işaret etti.