Genel

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı? Tapu ayırma işlemleri ne kadar sürer?

Hisseli tapuda malikler gayrimenkulün her kısmında aynı oranlarda paya sahiptirler. Başka bir deyişle mülkün her kısmı için hissedarlar, aynı oranlarda hakka sahiptirler. Peki Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı? İşte detaylar!Anlaşmanın sağlanmaması durumunda hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir

HİSSEDARLARDAN BİRİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyen hissedarlar olabilir bu hissedarlar, satış iptali davası açabilir. Anlaşmanın sağlanmaması durumunda hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu halde mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile beraber satış işlemini icra yolu ile gerçekleştirebilir.

Peki “Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı? Tapu ayırma işlemleri ne kadar sürer?” İşte bu ve benzeri sorularının yanıtları…

HİSSELİ TAPU DIŞARDAN BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli tapuyu satın almada öncelik sırası bulunmaktadır. Onlar da diğer hisse sahipleridir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda açıklanan satış bedeli üstünden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan vatandaşlar satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.

ANNEM KENDİ HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Bir mirasçı, diğer bir veya birkaç mirasçıya ya da tüm mirasçılara payını istediği oranlarda devir işlemi yapılabilir. Yani mirasçılara devri mümkündür. Miras payının devrine dair tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Ama Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunların noterde düzenlenmesi de gerekebilir.

Miras payının devrine dair bedelli de satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış sureti ile devir sayılır. Ölünceye kadar bakma karşılığı da miras payının başka bir mirasçıya devir edilebilir.

TAPU AYIRMA İŞLEMLERİ NE KADAR SÜRER?

Tapu ayırma işlemi yani ifraz işlemi, müracaatını takip eden 30 gün içinde ilgili kurumlar tarafından incelemeler yapılmaktadır ve işlem sonuçlandırılır. İşlemin onaylanmasından sonra imar planı 15 gün içerisinde tapu müdürlüğüne teslim edilmektedir.

TAPU ONAY MESAJI NE ZAMAN GELİR?

Tapu işlemi için randevu saatinden en az 15 dakika önce dairede olunup, başvuruda bulunmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmanız gerekmektedir. İkamet edilen yani ilgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde sonlanır.