Genel

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?

Hisseli tapular belirsiz bir tapu türü olarak görülebilir. Bu tapularda kimin ne kadar pay oranına sahip olduğu bilinir ama her malik aynı orana sahiptir. Peki “Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?” İşte detaylar!Ama malikler gayrimenkulün her kısmında aynı oranlarda pay sahipleridir

TAPU HİSSELİ OLUNCA NE OLUR?

Hisseli tapu senedinde kimin ne kadar oranda pay sahibi olduğu yazılmaktadır. Ama malikler gayrimenkulün her kısmında aynı oranlarda pay sahipleridir. Diğer bir deyiş ile gayrimenkulün her bölümü için aynı oranlarda hakka sahiptirler.

Peki “Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?” İşte bu ve benzeri soruların merak edilen yanıtları…

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyen kişiler yani hissedarlar satış iptali davası açabilir. Anlaşmanın sağlanmaması gibi bir durumda ise hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açma hakkına sahiptir. Bu halde de mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icra yolu ile gerçekleştirebiliyor.

HİSSELİ YERE EV YAPARSAM NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılabilir. Ancak hisseli olarak nitelenen arsada hangi bölümün kime ait olduğunun tam olarak tespit edilmemektedir. Bundan dolayı da ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekir. Onay, izin alınmadan hisseli arsaya ev yapılır ise diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olur.

HİSSELİ TAPU DIŞARIDAN BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli tapuyu satın almada ilk öncelik yani hak diğer hisse sahiplerinin olmaktadır. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesine sahip olabilirler. Taşınmaz üstünde hissesi bulunanlar satın almak istemedikleri zaman ise söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.

HİSSELİ TAPU KOLAY SATILIR MI?

Hisseli tapunun satışında müstakil tapu satışları kadar kolay değildir. Satış işleminin yapılması için ilk önce tüm hissedarların hisselerini satabilir bunun için de tapuya gidilmesi gerekiyor. Hissedarlar tapuda bulunmak istemiyorlar ise birbirlerine ya da avukatlarına vekalet verebilirler.

BABADAN MİRAS KALAN HİSSEMİ NASIL SATARIM?

Miras kalan mülkün satışında bütün varislerin tapuya gitmesi ile beraber ya da ortak bir temsilci atamaları yeterli olacaktır.