28 / 04 / 2024

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?

Hisseli tapu, birden çok kişinin gayrimenkulde hakkı olduğunu belirten bir tapu türüdür. Bu tür tapuda, herkesin hissesi bellidir. Hisseli tapuya sahip olan bazı kişiler başka birine satışının olup olmadığını merak ediyor. Peki hisseli tapu dışarıdan birine satılabilir mi?



HİSSELİ TAPUNUN DIŞARDAN BİRİNE SATILMASI MÜMKÜN MÜ?

Bir mülkün mülkiyetinde payı bulunan kişiler, alım yapmadığında mülkü başka birine satma hakkına sahiptir. Ancak diğer pay sahiplerinin haberi olmadan satış gerçekleşirse, diğer hissedarların önalım hakkını kullanmak için dava açma hakları olduğunu belirtmek önemlidir.

HİSSELİ TAPU SATIŞI NASIL YAPILIR?

Satış işlemi ya noter aracılığıyla yapılan sözleşmeyle ya da tapu sicilinde gerçekleştirilecek şekildedir. Ancak bu süreçte diğer pay sahiplerinin önalım / şufa hakkı bulunur. Bu nedenle gayrimenkul üzerindeki hisseler / paylar başka bir kişiye devredilse dahi, diğer paydaşlar bu payları yeni sahibinden satın alma hakkına sahiptir.

HİSSELİ TAPUDA YERLER BELLİ OLUR MU?

Paylaşımlı arazi üzerinde noter aracılığıyla anlaşma yaparak kullanım alanları belirlenebilir ve bu anlaşma tapu kaydına da işlenebilir. Bu şekilde, paydaşların kullanım alanlarının ölçümü yapılabilir.

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?

HİSSELİ TAPU E-DEVLETTE GÖRÜNÜR MÜ?

Tapu senedi, ipotek belgesi ve taşınmazın kaydına dair bilgiler ile hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından sonra artık fiziksel olarak tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" platformu üzerinden alınabilecek.

TAPUNUN HİSSELİ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

Hisseli tapu belgesi, gayrimenkul sahiplerinin isimlerini net bir şekilde içerir ve aynı zamanda gayrimenkulün kaç ortağı olduğu bilgisini de sunar. Bu sayede gayrimenkulün sahip olduğu ortak sayısı resmi olarak belgelenmiş olur. Ancak hisseli tapuda yer almayan tek bilgi, her bir ortağın gayrimenkulün hangi bölümüne sahip olduğudur.

HİSSELİ TAPU SATIN ALIRKEN BİLİNMESİ GEREKENLER

Alınan bölümün gayrimenkulün belirli bir kısmı yerine, ana gayrimenkulün tamamına ait bir hisse olduğu unutulmamalıdır. Öte yandan, diğer hissedarların öncelikli satın alma haklarını kullanmamaları için bu kişilerden yazılı olarak onay alınması gerekir. Eğer bu onay alınmazsa, satış işlemi noter aracılığıyla diğer pay sahiplerine bildirilmelidir.

Hisseli tapu almak riskli mi?

Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?


Geri Dön