Genel

Hisseli tapu kiraya verilir mi? Mirasçılardan biri taşınmazı kiraya verebilir mi?

Kiracılar, hisseli tapulu bir evde oturabilir mi, bu yapılar kiraya verilebilir mi? İşte kiracıların akılları kurcalayan bu soruların yanıtları!

MİRASÇILARDAN BİRİ KİRA TESPİT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Kira tespit davasını, taşınmazın sahibi, taşınmazı kiralayan, kiracı veya eğer bunlar ölmüş ise yasal mirasçıları açma hakkı bulunmaktadır.

Peki “Hisseli tapu kiraya verilir mi? Mirasçılardan biri taşınmazı kiraya verebilir mi?” İşte bu ve benzeri soruların yanıtları…

HİSSELİ EVDEN KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Elbirliği ile mülkiyette biraz daha detaylı açıklarsak, misalen söz konusu mülk ölen kişi adına kayıtlıdır ve mirasçılara intikali gerçekleşmemiştir. Tüm paydaşların kira sözleşmesine imza koymaları gerekir, aksi halde çoğunluk bile imzalamış ise sözleşmeyi örtülü ve açık bir şekilde kabul etmeyen hissedar kiracıyı tahliye ettirebilir.

HİSSELİ TAPU KİRAYA VERİLİR Mİ?

Paylı mülkiyette; pay ve paydaş çoğunluğu ile gayrimenkul kiraya verilme durumu vardır. Burada tüm ortakların rızası değil, payların ve paydaşların çoğunluğu ile kira ilişkisi kurulmalıdır.

MİRASÇILARDAN BİRİ TAŞINMAZI KİRAYA VEREBİLİR Mİ?

Bir bireyin kendisine gayrimenkul miras kalan kişiler, bu gayrimenkulü kiralama ya da satma hakkına sahiptir. Yalnızca bir kişinin miras üzerinde hakkı bulunuyor ise o kişi, söz konusu gayrimenkulü kendi kararı ile kiralayabilir.

KİRACIYI ÇIKARMAK İÇİN HAKLI SEBEPLER NELERDİR?

Kiracı çıkarmanın haklı sebepleri; ödenmeyen kira bedeli, tahliye taahhüdü, kiralayanın konut ve işyeri ihtiyacı, nedeniyle, taşınmazın tekrardan inşası, kira akdinin 10 yılı doldurması ve haklı sebeple 2 ihtar yapılmasıdır.

EV SAHİBİ EVİ SATARSA KİRACI KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Kanun uyarınca yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına bağlı olarak tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan hemen sonra bir ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekir. İhtarname gönderilmesinin ardından eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evin boşaltılması gerekir.

MİRASÇILARDAN BİRİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Mirasçıların söz konusu mülkü satışa çıkararak, paylarını almak isteme hakları da bulunmaktadır. Bu halde ise mülkün yeni sahibi bir ay içinde eve ihtiyacı olduğunu dile getiren bir ihtarname çekip, kiracıyı evden çıkarmak için hukuki süreci başlatabilme durumu vardır.