Genel

Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?

Hisseli tapuya dair pay sahipleri birbirinden farklı sorular sormaktadır. İşte hisseli tapuya dair merak edilip sorulan soruların ayrıntıları!Kanunen tapuda hisseli tapu satışı yapılması yasaldır

HİSSELİ TAPUNUN YARISI SATILIR MI?

Hisseli tapunun yarısı satılabilir. Kanunen tapuda hisseli tapu satışı yapılması yasaldır. Dairenin yarısının satımında daire dışında arsa veya dükkanın yarısının satışı esnasında bu işlem hisseli tapu satışı olarak geçmektedir. Bu tip işlemlere hisseli tapu satışı adı verilir. Bir dairenin yarısını satın alma durumunda belirli riskler yer almaktadır. Özellikle de arsa yatırımı yapmak isteyen vatandaşlar, hisseli tapuda diğer hissedarların alım önceliği bulunduğu için bu kişilerin alımdan önce yapılması gereken yani diğer hissedarlardan yazılı izin ve onay almaları gerekmektedir.

İşte “Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?” sorusunun yanıtı ve hisseli tapuya dair sorulan soruların detayları!

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyenler için yani hissedarlar satış iptali davası açma hakkı bulunmaktadır. Anlaşmanın sağlanmaması gibi bir hallerde hissedarlardan biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açma hakkını elinde saklı tutar. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları bu durumdan haberdar etmektedir ve bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemi icra yolu ile gerçekleştir.

HİSSELİ TAPU MÜSTAKİL TAPUYA NASIL ÇEVRİLİR?

Hisseli tapudan müstakil tapuya geçiş için bazı durumların yerine getirilmesi gerekmektedir. Hisseli tapudan müstakil tapuya geçiş yapacak olan parselin, bulunduğu yerde 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18'inci madde uygulaması gereğince yapılıyor ise hisse çözümü söz konusu olmamaktadır.

Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir işlemi gerçekleştirilir. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur.

HİSSELİ YERE EV YAPILIRSA NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılır mı sorusu sık sık sorulmaktadır. Hisseli arsaya, ev yapılabilir burada herhangi bir durum yoktur. Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun açık bir şekilde belirtilmediği için yani böyle bir durumundan dolayı ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay, izin alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş anlamına gelir.

TOGG fiyatı ne zaman açıklanacak? TOGG en fazla kaç basar?

TOKİ arsa sonuçları ne zaman açıklanacak?