Genel

Hisseli tapu riskleri nelerdir?

Hisseli tapuya pek çok kişi önyargılı bakar. Çoğu zaman miras yoluyla geçen bu hisseli tapu riskli midir? İşte merak edilen ayrıntılar!Hisseli bir arsayı satın alırken yapmanız gerekenlerden biri de mutlaka Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ve notere giderek ilgili arsanın satın almak istediğiniz bölümünün sınırları çizmeniz belirlemeniz gerekir

HİSSELİ TAPU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hisseli arsa alırken öncelikler Tapu Sicil Müdürlüğü'nde ve Noter'de yapılacak İşlemleri tamamlamalısınız. Hisseli bir arsayı satın alırken yapmanız gerekenlerden biri de mutlaka Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ve notere giderek ilgili arsanın satın almak istediğiniz bölümünün sınırları çizmeniz belirlemeniz gerekir. Parsel tespitinin yapılması, daha sonra sorun yaşamanızı engelliyor.

İşte hisseli tapu hakkında merak edilen diğer detaylar…

HİSSELİ TAPU RİSKLERİ NELERDİR?

Hisseli tapu sahibiyseniz kendi başınıza hareket edemezsiniz. Çok hisseli yerden hisse alınmasının riskleri vardır. Bu satış için hepsinden muvafakat, onay almak çok zordur içlerinden birisi şufa hakkı ya da ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Hissedarlar da sık sık satışlarla değişebilir. Hissedarlar bizzat satmasalar bile borçlarından dolayı haciz konulup satılabilir. Bu bilgilere ek olarak da hisseli yer almanın zararları olduğu kadar faydaları da vardır. Bir taşınmazdan hisse alınca o taşınmazla ilgili sonraki satışlara şufa hakkınızı kullanabilirsiniz böylece sizden sonra yapılan satışları şufa yoluyla bozulabilir tapuda gösterilen satış bedelleri üzerinden zamanla taşınmazın tümüne de sahip olma imkanı vardır.

HİSSELİ TAPU ÜZERİNE EV YAPILABİLİR Mİ?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkündür. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesinden dolayı ev yapmak için herkesin onayı alınmalıdır. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olur.

HİSSELİ TAPU HİSSEDARLARDAN HABERSİZ SATILIR MI?

Hisseli taşınmaz mallarda hissedarlardan biri hissesini satmak ister ise öncelikle ortaklardan birine satmak için tapudan bir ihtarname çekilmesi gerekiyor. Diğer ortak satın almak istemezse, bunu yazılı olarak bildirmesi gerekmektedir.

HİSSELİ TAPU TEK TAPUYA NASIL DÖNER?

Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satabilir ve bu şekilde tapuda devir işlemi gerçekleşir. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satabilir ve bu şekilde tapuda devir işlemi gerçekleşir. Böylece bütün hisseleri satan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olmaktadır.

Ev sahibi kaç yıl sonunda kiracıyı çıkarabilir? Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir?

Kiracılar bunları biliyor musunuz? Kiracı ev sahibini kime şikayet edebilir?