28 / 04 / 2024

Hisseli tapu sahipleri bu şartları yerine getirmeden aman sakın hissenizi satmayın! Aniden her şeyiniz yok olabilir...

Hisseli tapu sahipleri bu şartları yerine getirmeden aman sakın hissenizi satmayın! Aniden her şeyiniz yok olabilir...

Hisseli tapu sahibi olan kişilerin gayrimenkul alış ve satışlarında dikkat etmesi gereken bazı önemli unsurlar bulunuyor. İşte dikkat edilmesi gereken durumlar...



Vatandaşların gayrimenkul hissesi satın alırken ya da satışı gerçekleştirirken yasal düzenlemelere dikkat etmesi gerekiyor. Hisseli tapu sahibi olanların her iki taraf için de hayati bir önem taşıyor.

Gayrimenkulde hak sahibi olmak, vatandaşlar için önemli hedeflerinden biri olurken bu süreçte, dikkatli adımlar ve özenli planlama gerekiyor. Böylece hisseli tapu sahibi olmak, özel bir durumu ve sorumluluğu beraberinde getiriyor. 

Gayrimenkul hissesi alış ve satış işlemlerinde özellikle önalım hakkı gibi yasal düzenlemelere özen göstermek, mülkiyet hakkını korumak ve hukuki sorunların önüne geçmek adına kritik bir adım.

Özellikle hisseli tapuların olduğu durumlarda gayrimenkul sahipliği, bazen karmaşık ve potansiyel sorunları beraberinde getirebiliyor. Hisseli mülkiyet yapıları özellikle miras yoluyla ortaya çıksa da, yatırım için yapılan hisseli gayrimenkul satım alımları da oldukça yaygın durumda oluyor.

Bu ortaklığın içinde, kişiler arasında bazı haklar ve yükümlülükler yer alıyor. Bu durumda, hisseli tapuların sahip olduğu ev, arsa, iş yeri gibi taşınmazlarda hisse paylarının satışı, sıklıkla karmaşık bir süreci de beraberinde getirebiliyor.

HİSSELİ TAPULARIN SATIŞI

Temelde herhangi bir engel taşımayan hisseli tapuların satışında, mülkiyet hakkı devlet tarafından güvence altında olduğundan, mülkiyet sahipleri bu haklarını istedikleri gibi kullanabiliyorlar. Fakat gayrimenkulde, hisseli tapuların sahip olduğu hisse sahipleri arasında özel şartlar mevcut olabiliyor. Bazı şartlara dikkat edilerek hisseli tapu sahipleri hisse paylarını istedikleri gibi satabilirler.

HİSSE PAYI SATIŞINDA HAKLAR

Gayrimenkullerde, hisse payı satışında dikkate alınması gereken önemli bir faktörün başında önalım hakkı geliyor. Söz konusu tapularda, bir hisse sahibi hissesini satmaya karar verdiğinde, hak sahibi olan diğer hissedarların önalım hakkına saygı göstermek gerekiyor.

Bu durumda hisse sahibi önce diğer hissedarlara hissesini satma teklifinde bulunması gerekiyor. Hissedarlar önalım hakkını kullanmazsa bu durumda hisse üçüncü kişilere satış işlemi yapılabiliyor.

HİSSE PAYI SATIŞ AŞAMASI

Önalım hakkı sürecini tamamlayan hisse sahibi, hissesini üçüncü kişilere satış için harekete geçebilir. Bu durumda hissenin üçüncü kişilere geçmesiyle beraber diğer hissedarlar herhangi bir itiraz hakkına sahip olamıyor.

Eğer önalım hakkını kullanmadan üçüncü kişilere satarlarsa bu durum farklılık gösterebilir. Diğer hissedarlar, önalım hakkını kullanarak dava açma hakkına sahip oluyor.

Böylece mahkeme, gerçekleşen satışı iptal edebilme hakkına sahip oluyorlar. Satışın iptal edilmesi durumunda hisse sahibi önceki satış bedeli üzerinden önalım hakkı kullanarak hissesini geri alıyor.

Petrol fiyatları için korkutan tahmin! Brent petrol bugün ne kadar oldu? 19 Eylül 2023 brent petrol fiyatı

Belediye o ilde tam 14 arsa satıyor! Arsa alacaklara müjde! 

Ege Yapı Urla Kekliktepe'de yüzde 10 peşinat ve 1,99 faiz fırsatı!


Geri Dön