Hisseli tapu sahipleri dikkat! Bu hakları bilmenizde yarar var
Hisseli tapu sahibi iseniz ve diğer ortaklar sizden habersiz olarak ortak taşınmaz üzerinde bir tasarrufta bulunduysa izleyebileceğiniz bir kaç yol var...Elbirliği mülkiyette diğer ortaklar, ortak mülk üzerinde tasarrufta bulunursa neler yapabilirsiniz? Haklarınızı nasıl arayacaksınız? Hangi davaları açmanız gerekiyor?
Hisseli mülkiyet ortağıysanız bu haklarınızı bilmenizde yarar var. Elbirliği mülkiyette diğer ortaklar, ortak mülk üzerinde tasarrufta bulunursa neler yapabilirsiniz? Haklarınızı nasıl arayacaksınız? Hangi davaları açmanız gerekiyor?
Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper bu durumda bir okuyucusunu yanıtladı. Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper,okuyucudan gelen babadan kalan mirasçısı olduğu taşınmazlarla ilgili diğer hissedarların kendisinden izinsiz olarak ortak arsaya ev yapıldığını, buna karılık kendisinin neler yapabileceği, söz konusu evi yıktırıp yıktıramayacağı yönündeki sorusunu yanıtladı.
ORTAK TAŞINMAZDAKİ EV YIKTIRILABİLİR Mİ?
Hisseli tapu sahipliği ile ilgili soru, "Babamdan üzerime hisseli 4 tarla ve 1 ev yeri olarak 5 tapu çıkıyor. Ancak ailem bana bu yerlerdeki hakkımı verme taraftarı değil. Hisseli ev yeri üzerine benden izinsiz 2 katlı ev yaptırıp oturdular. Mahkeme yolu ile o evi yıktırma işlemi yapabilir miyim? Çünkü hisseler bölünmedi" şeklinde soruldu.
BÜTÜN ORTAKLARIN ONAYI OLMALI
Posta Yazarı Tamer Heper, söz konusu ev şehir içinde bir arsa üzerine inşa edildiyse yapılan binanın yasaya aykırı olarak inşa edildiğini, çünkü ortak mülkiyette bir hukuki işlemin ancak elbirliği mülkiyette tüm hissedarların katılımıyla işlem yapılabileceğini, tüm ortakların katılmadığı işlemlerin geçersiz olduğunu kaydetti. Söz konusu evin proje tasdiki için dahi tüm hissedarların imzasının gerektiğini ifade eden Heper, tasdikli proje olmayınca bu binanın yasal çerçevede yapılamayacağını, bu hali ile yapı ruhsatı da alınamayacağını kaydetti.
PAYI SATIN ALINMALI YA DA ECRİMİSİL ÖDENMELİ
Söz konusu binanın yapılırken bile belediye tarafından yıktırılması gerektiğini ifade eden Heper, okuyucunun bu hakkının mevcudiyetinin ya paylı mülkiyete geçip hissesini satın alınması ya da söz konusu yeri kullanan diğer hissedarların okuyucuya ecrimisil ödemesi gerektiğini dile getirdi.
DİĞER DAVA KONULARI NELER?
Söz konusu okuyucunun bu konuları dava konusu yapabileceğini kaydeden Heper bir diğer yolun da miras kalan mallardan herhangi biri için ortaklığın giderilmesi davası açmak veya mirasın tümü için mirasın taksimi davası açmak olduğunu ifade etti.