Genel

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim? Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?

Hisseli tapuya sahip olan vatandaşlar, ellerindeki tapu ile hangi işlemlerin yapıldığını bilmek isterler. Zira bu tapu türü diğer tapulardan farklıdır. Bundan dolayı da yapılan işlemler de farklılık gösterir. İşte bu konuda merak edilip sorulan sorular!C Kimlik Numaranızın sisteme kayıtlı olması gereklidir

EVİMİN TAPUSUNU KAYBETTİM NE YAPMALIYIM?

E-devlet üzerinden taşınmaz bilgilerini öğrenebilmek için T.C Kimlik Numaranızın sisteme kayıtlı olması gereklidir. Bundan dolayı e-devlet sisteminin resmi sayfasında bulunan ''BEYANDA BULUNUN'' bölümünden ilgili Tapu Müdürlüğüne beyanda bulunulabilir ya da Web tapudan başvuru yapılarak düzeltme işlemini yapabilirsiniz.

Peki “Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim? Bir kişi hissesini satmak istemezse ne olur?” sorularının yanıtları merak edilen diğer detaylar…

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyen pay sahipleri yani hissedarlar, satış iptali davası açabilir. Anlaşmanın sağlanmaması halinde ise hissedarların biri taşınmaz malın hala satılmasını istiyorsa, 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu koşulda da mahkeme, tüm hissedarları haberdar eder, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icra ile gerçekleştirebiliyor.

HİSSELİ TAPUDA KENDİ HİSSEMİ SATABİLİR MİYİM?

Hisseli tapu sahipleri bu soruyu sıkça sormaktadır. Hisse sahipleri, eğer satın almak isterlerse böyle bir durumda tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Konutta ya da dükkan üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere de satılabilir.

HİSSELİ TAPUYA NASIL EV YAPABİLİRİM?

Ortak hisseli olan bir arsaya ev yapılabilir. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun bilinememesinden dolayı, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda, diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.

ANNEM KENDİ HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Bir mirasçı, diğer bir veya birkaç mirasçıya ya da tüm mirasçılara payını istediği oranlarda devir işlemi yapılabilir. Yani mirasçılara devri mümkündür. Miras payının devri için de kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenir. Ama Medeni Kanunun 677. maddesine göre bunun noterde düzenlenmesi de mümkün olabilir.

Miras payının devrine dair bedelli de satış suretiyle devir, bedelsiz ise bağış sureti ile devir sayılır. Ölünceye kadar bakma karşılığı da miras payının başka bir mirasçıya devir edilebilir.