Genel

Hisseli tapuda kiracı nasıl çıkarılır? Mirasçılardan biri evi kiralayabilir mi?

Hisseli tapu sahipleri bazı hususları merak etmektedir. Hisseli tapulu bir eve kiracı alınır ise onu çıkarabilmek mümkün müdür? İşte detaylar!İhtarname gönderildikten hemen sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içerisinde evi boşaltması gerekir

TAPU DEĞİŞTİKTEN SONRA KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?

Kanuna göre yeni mülkün sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yok ise tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten hemen sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içerisinde evi boşaltması gerekir.

Peki “Hisseli tapuda kiracı nasıl çıkarılır? Mirasçılardan biri evi kiralayabilir mi?” İşte bu ve benzeri soruların merak edilip araştırılan yanıtları…

HİSSELİ TAPUDA KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Elbirliği ile mülkiyette yani örneğin misalen söz konusu mülk ölen vatandaş adına kayıtlıdır ve mirasçılara intikali gerçekleşmemiştir. Tüm pay sahiplerinin kira sözleşmesine imza koymaları şart, aksi halde çoğunluk bile imzalamış ise sözleşmeyi örtülü ve açık bir şekilde kabul etmeyen hissedar kiracıyı tahliye ettirebilme olanağına sahiptir.

EV SAHİBİ VEFAT EDERSE KİRA SÖZLEŞMESİ NE OLUR?

Kiracının ölümü ile kiraya veren kira sözleşmesini sona erdirme hakkı bulunmamaktadır. Kiracının ölümü ile kira sözleşmesini sona erdirme hakkı sadece ölen kiracının mirasçılarına verilir. Bir başka bir deyişle anlatırsak, kiracının ölümünden dolayı kiraya veren kira sözleşmesini sonlandıramayacaktır.

ORTAKLARDAN BİRİ BİR KONUTU KİRAYA VEREBİLİR Mİ? MİRASÇILARDAN BİRİ EVİ KİRAYA VEREBİLİR Mİ?

Miras malı olan gayrimenkul bu konut, dükkan olabilir, ama tüm ortakların bilgisi ve rızası, isteği ile kiraya verilebilir. Bir ortağın bile kiraya verilmesini kabul etmemesi durumunda kira sözleşmesi geçersiz hale gelmektedir. Bu konuyu daha açık anlatırsak; kendisine gayrimenkul miras kalan kişiler, bu gayrimenkulü kiralama veya satma hakkına sahiptir. Yalnızca bir kişinin miras üstünde hakkı bulunuyor ise o kişi, söz konusu gayrimenkulü ancak kendi kararı ile kiralayabilir.

KİRACI KİRA YARDIMI ALABİLİR Mİ?

Kentsel dönüşüm bölgesindeki konutlarda kiracı olarak ikamet eden vatandaşlara kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilir. Kiracı kişilere 2 aylık kira bedeli yardımı yapılır. Yapılacak yardımın bedeli ise konutun bulunduğu şehrin kira ortalamaları göz önünde bulundurularak hesaplanma yapılmaktadır.