Genel

Hisseli tapuda ne yazar? Hisseli tapu kimlere devredilir?

Hisseli tapu ile yapılan işlemler diğer tapu türlerine gör farklılık göstermektedir. Yapmak istediğiniz işlemler hakkında diğer hissedarların bilgi sahibi olması gerekir. Peki “Hisseli tapular ile neler yapılabilir?” İşte detaylar!Maddesine göre noterde hisse devri yapılabiliyor

TAPU HİSSE DEVRİ NOTERDEN YAPILIR MI?

Evrak düzenlenme işlemlerinin Medeni Kanun 677. Maddesine göre noterde hisse devri yapılabiliyor.

Peki “Hisseli tapuda ne yazar? Hisseli tapu kimlere devredilir?” İşte hisseli tapu hakkında merak edilen detaylar!

ANNEM HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Hisse devri işleminde yalnızca mirasçılara bu devir işlemi yapılabilir. Mirasçılardan biri, diğer bir veya birkaç mirasçıya ya da tüm mirasçılara payını dilediği oranlarda devredebilme hakkı vardır. Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleniyor. Ancak Medeni Kanunun 677. Maddesi gereğince bunun noterde düzenlenmesi de mümkün olabilir.

HİSSELİ TAPUDA NE YAZAR?

Bir gayrimenkulün bu ev, arsa ya da dükkan olabilir, ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denilmektedir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve eğer tapudaki hisse miktarı biliniyor ise hissenin arsanın toplam yüzölçümü ile çarpılması ile ilgili paya düşen alanın büyüklüğü metrekare cinsinden hesaplanabilir.

HİSSELİ TAPU KİMLERE DEVREDİLİR?

Hisseli taşınmazların tüm hisseleri birlikte satılma durumu söz konusudur. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusuna dair ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilip de tapu devri yapılabilir.

Arsa hisse devri sözleşmesi pay sahiplerinin, diğer hisse sahiplerine ya da üçüncü şahıslara devir işlemi yapılmasını sağlamaktadır.

HİSSELİ TAPU DIŞARDAN BİRİNE SATILIR MI?

Hisseli tapuyu satın almada öncelik sırası bulunmaktadır. Onlar da diğer hisse sahipleridir. Hissedarlar, satın almak istediklerinde tapuda belirtilen satış bedeli üstünden gayrimenkul hissesini edinebilme imkanı bulunmaktadır. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan vatandaşlar satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.

HİSSELİ YERE EV YAPARSAM NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılabilir. Ama hisseli arsada hangi bölümünün hangi hissedara ait olduğunun tam olarak tespit edilmemesinden dolayı, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş sayılır.