Emlak Terimleri

Hisseli tapuda satış iptali!

Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak tanımlanıyor.Peki, hisseli tapu satışı nasıl olur? Satış iptal edilir mi? İşte, hisseli tapuda satış iptali!

Hisseli tapuda satış iptali!

Mülkiyet konusunda birçok insanın kafasını karıştıran konulardan biri olan hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmak isteyenlerin iyi araştırılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. 


Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak biliniyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ancak insanların dikkat etmesi gereken konu; hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği oluyor. 


Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge olup, kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu göstermiyor. Bu nedenle genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor.  Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor. Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor. Peki, hisseli tapuda satış iptali nasıl yapılır?


Satış iptal edilebilir mi?

Hisse tapulu gayrimenkul alınırken tapuda bulunan hissedarların feragatnamelerinin verilmesi gerekiyor.  Örneğin hissedarlardan biri hissesini tapuda belirtilen ortağına satmak isterse kendi hissesini ortağına satacağına dair tapudan bir ihtarname çekmesi gerekiyor. Diğer ortak satın almak istemezse bunu yazılı olarak ortağına bildirmesi gerekiyor. Sonrasında hissesini satmak isteyen ortak istediği kişiye hissesini satabiliyor. Ancak bu işlemler yapılmadan ortaklardan biri kendi hissesini satarsa diğer ortağın satış iptal davası açma hakkı doğuyor. 


Hisse tapulu ev alınır mı?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com