11 / 05 / 2024

Hisseli tapuda trampa nasıl yapılır? Tapu masraflarını kim ödüyor?

Hisseli tapuda trampa nasıl yapılır? Tapu masraflarını kim ödüyor?

Hisseli tapu sahibi ya da sahipleri, bu tapuya dair pek çok soru sormaktadır. Bu tapu diğer tapu türlerine göre farklılık göstermektedir. İşte bu tapu türüne dair merak edilenler!



ANNEM HİSSESİNİ BANA DEVREDEBİLİR Mİ?

Miras payı başka bir mirasçıya ya da üçüncü bir kişiye devir işlemi gerçekleştirilir. Miras payını devralan üçüncü bir kişi kendisine düşen pay konusunda bir alacak hakkı elde etmektedir.

HİSSELİ TAPUDA TRAMPA NASIL YAPILIR?

Gayrimenkullerden herhangi birinin bağlı olduğu tapu müdürlüğünde işlem gerçekleştirilir. Trampa talebinde bulunulan tapu müdürlüğü, diğer gayrimenkulün yer aldığı tapu müdürlüğünden yetki ister. İşlemin tamamlanmasından sonra tapu müdürlüğü, diğer tapu müdürlüğüne resmi belgenin onaylı örneğini gönderir.

TAPU MASRAFLARINI KİM ÖDÜYOR?

Tapu harcı, hem alıcı hem de satıcı farklı bir karar vermez ise ortak olarak eşit miktarlarda ödenmesi gerekir. Yani taşınmazın beyan edilen satış bedelinin yüzde 2'si alıcı, yüzde 2'si satıcı tarafından ödenmektedir.

MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasçı konumundaki kişilerden biri imza vermezse, anlaşmanın yapılmamasından dolayı her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı doğar. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme veyahut kanuna göre ortaklığı sürdürmekle yükümlü olunmadıkça paylaşma istenebilir.

HİSSELİ TAPU ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Hisseli arsa alımında öncelikle Tapu Sicil Müdürlüğü'nde ve Noter'de yapılacak İşlemlerini tamamlamalısınız. Hisseli bir arsayı satın alırken yapmanız gerekenlerden biri de mutlaka Tapu Sicil Müdürlüğü'ne ve notere giderek ilgili arsanın satın almak istediğiniz bölümünün yani o kısmın sınırları çizmeniz belirlemeniz gerekir. Parsel tespitinin yapılması, daha sonra sorun yaşamanızı engelliyor.

HİSSELİ TAPU ÜZERİNE EV YAPILABİLİR Mİ?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkündür. Ama hisseli arsada hangi bölümün hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesinden dolayı ev yapmak için herkesin onayı alınmalıdır. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş olur.


Geri Dön