Hisseli tapuların ayrılması nasıl yapılır? Babam 80 yaşında mal satışı yapabilir mi?
Hisseli tapu sahipleri ellerindeki tapu ile hangi işlemlerin yapıldığını bilmek istiyor ve bu yönde de araştırmalar yapmaktadır. İşte bu konuya dair sorulan sorular ve yanıtları!Maddesi gereğince noterde hisse devri yapılabilir
NOTERDEN HİSSE SATIŞI OLUR MU?
Evrak düzenlenme işlemleri Medeni Kanun 677. Maddesi gereğince noterde hisse devri yapılabilir.
Peki “Hisseli tapuların ayrılması nasıl yapılır? Babam 80 yaşında mal satışı yapabilir mi?” İşte bu soruların yanıtları…
BABAM 80 YAŞINDA MAL SATIŞI YABANİLİR Mİ?
Tapu işlemleri için belli bir yaş aralığı bulunmaktadır. Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
1 DERECE YAKINA TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?
Birinci derece yakına tapu devri için gayrimenkulün bağış veyahut hibe yolu ile terk edilmesi gerekmektedir. Burada söz konusu mülkün reşit kişiler arası alışverişe konu olmadığı yani tarafların birbirine bedel ödemediği anlamına gelmektedir.
HİSSELİ TAPULARIN AYRILMASI NASISL YAPILIR?
Hisseli tapuda ayırma işlemi şu şekilde yapılmaktadır; Ayırma işlemi yapılacak gayrimenkulün bunun içinde ev, arsa olabilir bulunduğu yere göre Belediye Encümeni ya da İl İdare Kurulu'ndan da onay alınması gerekmektedir. Daha sonra ise hisse sahiplerinin tamamının fotoğrafları, kimlik belgeleri ve alınmış onaylarla beraber Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekmektedir.
EV SATARKEN VERGİ ÇIKAR MI?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 80. Maddesi gereğince satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıl içinde satılması ile elde edilen değer artış kazancı vergiye bağlıdır. Ama gayrimenkul satışından elde edilen tüm değer artış kazançları için vergi ödeme yükümlülüğü bulunmaz.
KARDEŞ KARDEŞE HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?
Miras bırakan kişinin ölümünden sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilirler. Bu tasarruflardan biri de payının tamamını veyahut bir bölümünün herhangi bir kişiye satışıdır. Dolayısıyla miras payının kardeşe satışı da gerçekleşebilecek bir işlemdir.
HİSSEDARLARDAN HABERSİZ TAPU BÖLÜNÜR MÜ?
Hisseli tapunun satışının gerçekleşmesi için ilk önce tüm hisse sahiplerinin tapuda bulunması istenir. Eğer tapuda hissedarlar bulunmaz ise tıpkı diğer tapulu satışlarda yapıldığı gibi avukat veya başka birine vekaletlerini verme hakkı da bulunmaktadır. Hisseli tapu için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz ile bölünme yapılmaktadır.
EYT olmadan da emekli olabilirsiniz! İşte EYT dışında binlerce kişinin emekli olma formülü!
2023 zabıta memuru maaşı! Bir zabıta ne kadar maaş alır? İşte yeni başlayan zabıta maaşı!