Genel

Hisseli tapuya haciz konulabilir mi? Mirasçılardan biri icralık olursa ne olur?

Hisseli tapu sahipleri bazı temel sorularına yanıt arıyor. Onlardan biri de haciz konusudur. İşte bu konuya dair detaylar!İşte tüm bu soruların yanıtları…

“Hisseli tapuya haciz konulabilir mi? Mirasçılardan biri icralık olursa ne olur?” soruları hisseli tapuda sorulan sorulardan sadece bir kaçıdır. İşte tüm bu soruların yanıtları…

MİRAS KALAN HİSSELİ TAPUYA HACİZ GELİR Mİ?

Borçlu adına kayıtlı menkul ve gayrimenkul dışında, kendisine intikal etmiş ya da etmemiş miras payına haciz konulabilir.

HİSSELİ TAPUYA HACİZ KONULABİLİR Mİ?

Türk hukukunda da paylı mülkiyet hissesinin haczedilebileceği Türk Medeni Kanunu‟nun 688. maddesinin üçüncü fıkrasında açıkça belirtilir. Ama söz konusu maddede paylı mülkiyet hissesinin taşınır, taşınmaz ya da bir alacak üzerinde olması arasında bir fark olup olmadığı hususu belirtilmez.

MİRASÇILARDAN BİRİ İCRALIK OLURSA NE OLUR?

Alacaklının isteği üzerine borçlunun miras hissesi üzerine haciz konulabilir yani böyle bir durum mümkündür. Miras hissesinin haczi ile, varsa miras konusu konut, arsa ya da dükkan her ne ise gelirleri ve mirasın paylaşımı sonucunda hisseye düşecek olan tasfiye payı haczedilmiş olur.

HİSSELİ TAPUDA HİSSE FAZLA OLURSA NE OLUR?

Medeni Kanun 697. Maddesine göre, paydaşlıktan çıkarmaya dair hükümlerin, pay üzerinde kurulmuş olan intifa ve diğer ayni hak sahiplerine de uygulanacağı belirtilmektedir. Bu hükme göre, paydaşlardan birisinin kendi payı üzerinde üçüncü bir kişiye sağladığı intifa, kat irtifakı gibi ayni bir hak bulunması halinde, hak sahibi üçüncü kişinin bu hakkı kullanımı mahkeme kararı ile kaldırılabilir.

KARDEŞ KARDEŞE HİSSESİNİ SATABİLİR Mİ?

Miras bırakan kişinin ölümünden sonra açılan terekede mirasçıların paylaşım yapması gerekir. Bu paylaşım sonucunda mirasçılar payları üzerinde tasarrufta bulunabilirler. Bu tasarruflardan biri de payının tamamını veyahut bir bölümünün herhangi bir kişiye satışıdır. Dolayısıyla miras payının kardeşe satışı da gerçekleşebilecek bir işlemdir.

MİRASÇILARDAN BİRİ İMZA VERMEZSE SATIŞ YAPILIR MI?

Mirasçılardan biri imza vermezse satış gerçekleşebilir mi? Mirasın mirasçılara intikalinden sonra mirasçıların tamamı imza atarak miras kalan malları satılabilirler. Ama mirasçılardan intikal olan miras malı üzerinde imza vermez ise de satış gerçekleşmez.

Tarım ve Orman Bakanlığı erteledi! Başvuru sürelerinde değişikliğe gidildi!

12 aylık ödemelerde yeni şartlar! PTT başvuru ekranını açtı!