Genel

Hisseli tapuya sahip olabilirsiniz! Tapunun hisseli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Hisseli tapu genellikle miras yolu ile mirasçılara bırakılmaktadır. Bazı vatandaşlar hisseli tapuya sahip olduklarını bilmeyebilir. Peki Tapunun hisseli olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte detaylar! Hisseli tapunun bölünebilmesi adına tapuda yapılan ayırma işlemi olarak adlandırılan ifraz yönteminin uygulanması gerekmektedir

HİSSELİ EV TAPUSU NASIL BÖLÜNÜR?

Hisseli ev tapusunun nasıl bölüneceği konusu aydınlatılmayı bekleyen konulardan biridir. Hisseli tapunun bölünebilmesi adına tapuda yapılan ayırma işlemi olarak adlandırılan ifraz yönteminin uygulanması gerekmektedir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz işlemi denirken tapuları birleştirme işlemine de tevhid denilmektedir. Bir taşınmaz üzerinde birden çok kişinin olması halinde hisseli tapu ayırma yöntemi gerçekleştirilebilir.

İşte “Tapunun hisseli olup olmadığı nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı…

TAPUNUN HİSSELİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Bir mülkün paydaşlarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denilmektedir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu da belirtilir. Ancak bu tapular da hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.

HİSSELİ TAPU MÜSTAKİL TAPUYA NASIL ÇEVRİLİR?

Hisseli tapudan müstakil tapuya geçiş için bazı durumların yerine getirilmesi gerekmektedir. Hisseli tapudan müstakil tapuya geçiş yapacak olan parselin, bulunduğu yerde 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18'inci madde uygulaması gereğince yapılıyor ise hisse çözümü söz konusu olmamaktadır.

Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir işlemi gerçekleştirilir. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur.

HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI?

Hisseli malların tüm hisseleri birlikte satılabilmektedir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışına dair ortak karar vermeleri ve satış için belirtilen saatte tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de bu tapu devri işlemi gerçekleştirilebilir.

HİSSELİ YERE EV YAPILIRSA NE OLUR?

Hisseli olan bir arsaya ev yapılır mı sorusu sık sık sorulmaktadır. Hisseli arsaya, ev yapılabilir burada herhangi bir durum yoktur. Ama hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun açık bir şekilde belirtilmediği için yani böyle bir durumundan dolayı ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay, izin alınmadan hisseli arsaya ev yapılması durumunda diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş anlamına gelir.

BİR KİŞİ HİSSESİNİ SATMAK İSTEMEZSE NE OLUR?

Hissesini satmak istemeyenler için yani hissedarlar satış iptali davası açma hakkı bulunmaktadır. Anlaşmanın sağlanmaması gibi bir hallerde hissedarlardan biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açma hakkını elinde saklı tutar. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları bu durumdan haberdar etmektedir ve bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemi icra yolu ile gerçekleştir.

Emeklilerin merak ettiği sorular yanıt buluyor! Emekli maaş dökümü nasıl alınır?

70 metrekare prefabrik ev kaç para?

En uygun krediyi hangi banka veriyor?