23 / 12 / 2024

Hisseli tarla nasıl bölünür?

Hisseli tarla nasıl bölünür?

15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun olan yeni hisseli tarla kanunu gereğince hisseli tarla bölünebilir mi? Hisseli tarla nasıl bölünür?



Hisseli tarla nasıl bölünür?

Toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirleyen 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun olan yeni hisseli tarla kanunu 15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.


Kanun ile tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenerek bölünmelerinin önlenmesi için bazı esaslara yer verildi. Peki yeni kanuna göre, hisseli tarla bölünür mü? Hisseli tarla nasıl bölünür?


Kanun gereğince belirlenen büyüklüklerin altında hisseli tarlalar bölünemiyor. 


Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemiyor. Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabiliyor.


Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemiyor, hisselendirilemiyor, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamıyor. 


Ancak, tarım dışı kullanım izni verilen alanlar veya çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyaçları olan bitkilerin yetiştiği alanlarda arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari tarımsal arazi büyüklüğünden daha küçük parsellerin oluşması gerekli olduğu takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabiliyor.


Yeter gelirli tarımsal araziler bu Kanuna ekli (1) sayılı listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemiyor ve bölünemiyor. Ayrıca, mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor.



Hisseli tarla kanunu 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön