Kent Haberleri

Hisseli taşınmazda istenmeyen ortak paydaşlıktan nasıl çıkarılır?

Hisseli taşınmazlarda diğer paydaşlar için durumu çekilmez hale getiren paydaş mahkeme yoluyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Bu durumda ortaklıktan çıkarılan hissedara 3 seçenek sunulur.Çoğunluk kararı ile mahkemeye başvuruda bulunulması gerekiyor

Hisseli taşınmazlarda, bazı durumlarda hissedarın paydaşlıktan çıkarılması mümkün. Çoğunluk kararı ile mahkemeye başvuruda bulunulması gerekiyor. Mahkeme paydaşlığın devamının çekilmez hale getirilmiş olması şartı arıyor.

Tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hâle getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabiliyor.

Hangi durumlarda hissedar paydaşlıktan çıkarılır?

İlgili kanunda, paydaşlıktan çıkarılmaya sebep olacak örnek davranışlar sayılmamış ancak bu davranışların, diğer paydaşlar açısından paylı mülkiyetin devamını çekilmez hale getirmesi şartı vurgulanıyor. Paydaşlar arasında kullanımdan kaynaklanan uyuşmazlıklarda öncelikle paylı mülkiyetin korunması için bir takım önlemler alınması gerektiği vurgulanıyor.

Yargıtay son çare olarak uygulanmalı diyor

 

Konuyla ilgili Yargıtay kararları paydaşlıktan çıkarmanın son çare olarak uygulanması gerektiği kaydediliyor. Paylı taşınmazda yönetim, tasarruf, yararlanma, koruma, giderlere katılma ve bu konularda paydaşlarca verilen kararların etkisi kanunla düzenlenirken, bu suretle paydaşların mülkiyet haklarını bir çekişmeye meydan vermeden, uyum ve düzen içerisinde kullanmaları amaçlanıyor. Ancak böyle bir amacın gerçekleşme olasılığı bulunmayan hallerde, sorunlu paydaş yönünden paydaşlıktan çıkarma, paylı mülkiyetin sonra ermesi olanağı tanınıyor.

Paydaşlıktan Çıkarma Davasını Kimler Açabilir?

Hisseli taşınmazda paydaşlıktan çıkarma davasının açılabilmesi için pay ve paydaş çoğunluğunun karar alması gerekiyor. Bu konuda çoğunluk kararı bulunmaması halinde dava reddedilir. Talebinin haklı görülürse öncelikle davalı paydaşın payını ayırma olanağı varsa bu seçenek uygulanır. Bu durumda mahkeme, paydaşlıktan çıkarılacak ortağın payını karşılayacak kısmı ayırarak, paydaşlıktan çıkarılana özgüler. Böylece paydaş, kendi payına düşen kısımla birlikte paydaşlıktan çıkar.

Üç farklı seçenek sunulur

Hisseli taşınmazda, paydaşın payının ayrılması olanağı yoksa bu durumda, diğer hissedarlardan birinin payı devralması, payı devralmak isteyen paydaş bulunmaması halinde mahkemece verilen süre içerisinde davalının payını üçüncü kişiye devretmesi ya da verilen süre içinde devredilmeyen payın açık artırma ile satışı yoluna gidilebilir.