Hisseli taşınmazın satışı nasıl olur?
Hisseli taşınmaz mallar satışa konu olabiliyor. Ancak hisseli malda satışın yapılabilmesi için paydaşların ortak kararı gerekiyor. Peki, hisseli taşınmazın satışı nasıl olur? İşte hisseli taşınmaz satışları..
Hisseli taşınmazın satışı nasıl olur?
Hisseli taşınmaz mallar satışa konu olabiliyor. Ancak hisseli malda satışın yapılabilmesi için paydaşların ortak kararı gerekiyor. Hisseli taşınmazlarda ise hisse satışı için yine öncelikle paydaşlara bilgi veriliyor.
Taşınmaza elbirliği mülkiyeti ile sahip olunması durumunda; ortakların belli paylara ayrılmış hissesi söz konusu olmuyor. Örneğin; miras ile intikal eden gayrimenkullerin mülkiyeti paylı mülkiyet haline getirilmediyse; mirasçıların her birinin ayrılmış hisseleri yoktur, gayrimenkule hepsi birden ortak olarak maliktir.
Paylı mülkiyet söz konusu ise; gayrimenkul belli paylara ayrılmıştır ve her malik kişinin payı oransal olarak belirlenmiştir. Malikler gayrimenkule paydaş olarak, payları oranında maliktir. Peki, hisseli taşınmazın satışı nasıl olur?
Hisseli taşınmazın satışı nasıl olur?
Taşınmazın satılması..
Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet verebilirler.
Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabilir. Bunun yaşanmaması için de ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor.
Hissenin satılması..
Hisseli taşınmazda hisse sahibi olan kimsenin hissesini satmak istemesi durumunda, öncelikle diğer hissedarlara önalım hakkı ihtarnamelerini göndermesi gerekiyor. Bu hakkını kullanmak isteyen hissedarlar, 3. şahısı satış dışında bırakabiliyor.
Ortaklığın giderilmesi davası açma süresi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com