Kent Haberleri

Hitit heykelleri açık hava müzesinde sergilenecek!

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde Hititler'in heykel atölyesi olarak kullandığı belirlenen bölgede, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle açık hava müzesi kurulacak. Hitit heykelleri açık hava müzesinde sergilenecek.

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Yeniyer beldesinde yapılan ön araştırmalarda Hititler döneminde heykel atölyesi olarak kullanıldığı belirlenen bölgede bulunan eserler "Açık Hava Tarihi ve Kültür Park Müzesi''nde sergilenecek. 


Yeniyer Belediye Başkanı Osman Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karakız Mahallesi, Kazankaya, Armutlu ve Hapis Boğazı bölgelerinin birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildiğini söyledi.


Bölgede Hititler'den kalma bir bölümü tamamlanmamış haldeki heykellerin bulunduğunu anlatan Yılmaz, "Bu tarihi alandaki ilk tespitler 1982 yılında Müze Müdürlüğü tarafından yapıldı. 1987'de buralar Hapis Boğazı harabeleri olarak koruma altına alınmış. Hapis Boğazı'nda 2009 yılına kadar detaylı bir bilimsel çalışma olmadı. 2009'da Yozgat Müze Müdürlüğü ve Hitit Üniversitesi ile ortak çalışmalar yaptı. 2009'da bu bölge Hapis Boğazı ve Kazankaya'daki harabeler ile Karakız Heykel Atölyesi olarak 3 kısma ayrıldı ve tescillendi" diye konuştu


Bölgede çok geniş bir alana yayılmış granit tabakası olduğunu anlatan Yılmaz, "Bu alanda münferit yerlerde oyma suretiyle yapılmış aslan heykelleri ve değişik mimari yapıdaki parçaların kalıntıları var. Yaklaşık 1,5 kilometrekarelik alanda kabartma heykellere ve mimari eser kalıntılarına rastlanıyor. Bu eserlerin bulunduğu yerde korunarak turizme kazandırılmalarını sağlayacağız" dedi.


MÖ bin 200 yıllarına ait Hitit Taş Atölyesi’nin turizme kazandırılması için "Açık Hava Tarihi ve Kültür Park Müzesi" ismiyle bir proje hazırladıklarını bildiren Yılmaz, Kayseri ve Sivas Anıtlar Kurulu ile gerçekleştirdikleri ortak çalışmanın ardından projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edildiğini ifade etti.


Bölgede, MÖ birinci binin ortalarından itibaren yerleşim görüldüğünün tespit edildiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:


"Bu yerleşimin en önemli özelliği Anadolu'nun merkezinde bulunan Hitit başkenti Hattuşaş'a yakın olması. Hattuşaş ve çevresindeki önemli yerleşim yerlerinin kent girişlerinde bulunan büyük kapıların önünde heykel kabartmaları bulunuyor. Burada bir heykel atölyesi var. Hititler özellikle granit malzemeyi büyük devasa heykellerin yapımında kullanıyorlarmış. Tarihte buranın çok önemli bir yeri olduğu biliniyor."


- Heykeller taşınacak


Yılmaz, arkeologların hazırladıkları raporlarda, yarım kalmış ve yeni başlanmış aslan heykellerinin bulunduğu bölgenin, Hititler döneminde atölye olarak kullanıldığı, Hititlere ait yerleşim alanlarında bulunan heykellerin de burada yapıldığına ilişkin bilgiler yer aldığını ifade etti.


Bölgede yüzeyde bulunan eserlerin sergilenmesi amacıyla  Karakız Mahallesindeki bir alanı imarda değişiklik yaparak açık hava müzesi için tahsis ettiklerini belirten Yılmaz, "Taş atölyesinin bulunduğu Kazankaya ve Hapis Boğazı'ndaki heykeller Açık Hava Tarihi ve Kültür Park Müzesi olarak belirlenen alana taşınacak. İnşallah hava şartları müsait olduğunda baharda projemizin ilk etabını oluşturan eserlerin taşınması işlemine başlayacağız" dedi.


- Defineciler heykellere zarar vermiş


Bölgede define arayan kişilerin, tarihi eserlere zarar verdiğini ifade eden Yılmaz, "Bu heykelleri gören bazı kötü niyetli kişiler bölgede define olacağı düşüncesiyle kazılar yapmış ve birçok heykele zarar vermiş. Bizim yaptığımız projeyle tarihi eserlerin kaçak kazılar yüzünden yok olma tehlikesi ortadan kalkacak. Hititlerin ilk heykel atölyesi olduğu tahmin edilen bölge turizme ve ülkemize kazandırılacak" diye konuştu.


AA