Kent Haberleri

Hızlı Tren ve Derince Limanı projeleri Kocaeli'nin lojistik üs olmasını sağlıyor!

Türkiye'nin ikinci büyük sanayi kenti Kocaeli, ulaşım anlamında zengin bir altyapıya sahip. Hali hazırda yapımı devam eden Hızlı Tren, Körfez Geçiş Köprüsü, Derince Limanı gibi projelerin tamamlanmasıyla kentin lojistik açıdan da bir üs olması bekleniyor.

Yarattığı katma değerle Türkiye'nin en büyük sanayi kentlerinin biri olan Kocaeli, sahip olduğu lojistik avantajlar nedeniyle yerli ve yabana pek çok yatırımcının gözdesi olmayı önümüzdeki süreçte de sürdürecek. Ulaşım anlamında zengin bir altyapıya sahip olan kent, halihazırda yapımı devam eden Hızlı Tren, Körfez Geçiş Köprüsü, Derince Limanı gibi milyar dolarlık projelerin tamamlanmasıyla hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için daha da cazip hale gelecek. 


Kara, deniz, hava ve demir yolu imkanlarına sahip olan Kocaeli, devam eden kamu ve özel sektör yatırımlarıyla büyümesini sürdürüyor. 2023 yılında ulaşılması hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin 50 milyar dolarını tek başına omuzlaması beklenen kent, lojistik alandaki altyapı eksikliklerinin tamamlanmasını bekliyor. Kentte yatırımcılar için en fazla önem arz eden sorunların başında; anayolların ve demiryolu bağlan alarmın ticaret hacmini kaldıracak şekilde modernize edilmesi gerekliliği geliyor. Aynı şekilde bölgedeki hiçbir organize sanayi bölgesinin demiryoluna bağlantısının olmaması da ihracatçılar için diğer büyük sorunu teşkil ediyor. Yük hacminin artmasına paralel olarak trafiği daha da artacağı tahmin edilen kentin imar planında lojistik konusunun yeniden ele alınması, sanayiciler tarafından gereklilik olarak görülüyor. Doğal bir liman konumunda olan İzmit Körfezi'nde yer alan 40'a yakın limanın rehabilite edilme çalışması ve özelleştirme sürecindeki Derince Limanı için yaşanan hareketlilik ise şehrin denizyolu alanında yaşadığı İki önemli gelişme. Her yıl ortalama bin gemiye elleçleme alanında hizmet veren Derince Limanı, Türkiye genelinde yüzde 15.9, Kocaeli Liman Başkanlığı içinde ise yüzde 3.2'lik pazar payına sahip. Derince Limanı'na talip olduğunu geçtiğimiz günlerde açıklayan Kocaeli Ticaret Odası, satın almanın gerçekleşmesi halinde 422 bin metrekarelik alam bulunan limanın kapasitesini iki katma çıkaracaklarım açıklamıştı. Yaklaşık 20 yıldır atıl olarak duran ve 2011 yılında sivil uçuşlara başlayan Cengiz Topel Havalimanı da bölge lojistiğinde ayrı bir öneme sahip. Bölge sanayicileri havaalanının en kısa sürede kargo taşımacılığına başlaması için girişimlerini sürdürüyor. 


2 bin 500 önemli yatırıma sahip İmalat sanayiinde yüzde 13lük paya sahip olan Kocaeli, İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük sanayi kenti. Bununla birlikte diğer önemli sektörler metal, makine lastik ve plastik olarak sıralanıyor. Bölgede 212'si yabancı sermayeli olmak üzere, yaklaşık 2 bin 500 önemli sanayi yatırımı bulunuyor: Türkiye'nin, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun 92'si Kocaeli'de bulunuyor. İlin vergi gelirlerine katkısı ise yüzde 13. Genelde sanayi şehri olarak anılan Kocaeli, son dönem turizm alanındaki yatırımlarıyla da ilgi çekiyor. Kent, sağlık turizminin de gelecek vaad eden kentler arasında gösteriliyor. 


Kocaeli ekonomisini şekillendiren sektörler ağırlıklı kimya ve otomotiv yan sanayii. Kimya sanayiinin, Türkiye imalat sanayii içindeki payı yüzde 27. Otomotiv sanayinde de Türkiye'deki toplam araç üretiminin yaklaşık yüzde 32'sini yine Kocaeli üretiyor. Kentin Türkiye otomotiv ihracatındaki payı ise yüzde 35 düzeyinde.


Dünya Gazetesi Bölge eki