Ekonomi

Hızlı tüketim ürünlerinin cirosu yüzde 94 büyüdü!

Yüksek enflasyon ve dünyadaki düşüş trendine rağmen Türkiye'de artan gıda fiyatları özellikle hızlı tüketim ürünlerinde ciroları büyüttü. Aynı zamanda gıda alışverişleri de perakendede hacmi büyüttü. com'un haberine göre, fiyat artışları haricinde adetsel satış artışlarının etkili olduğu büyümede alt kategorilere bakıldığı zaman özellikle gıda sektöründeki satışlar bu büyümeyi taşırken kişisel bakım ve konut bakım ürünlerinde ise hacimsel düşüşler meydana geldi

sozcu.com'un haberine göre, fiyat artışları haricinde adetsel satış artışlarının etkili olduğu büyümede alt kategorilere bakıldığı zaman özellikle gıda sektöründeki satışlar bu büyümeyi taşırken kişisel bakım ve konut bakım ürünlerinde ise hacimsel düşüşler meydana geldi. 2022 yılında ev temizlik ürünlerinde yüzde 3 seviyesinde vücut bakım ürünlerinde yüzde 1 seviyesinde daralma meydana gelirken, toplam gıda satışları ise hacimsel olarak yüzde 2 oranında büyüme kaydedildi. 

Nielsen verilerine göre, Türkiye'de FMCG (Hızlı Tüketim Ürünleri) perakendesinin geçen senenin toplamında yüzde 99 oranında, bu yılın ilk üç ayında ise yüzde 94 oranında artış yaşandı. Pazarda büyüme dinamiği olan kategorileri anlamanın kritik olduğunun altını çizen Nielsen Türkiye Genel Müdürü ve Afrika & Orta Doğu Analitik Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan; atıştırmalık, içecekler ve bakkaliye gruplarının küresel büyüme konusunda başı çeken kategoriler olduğunu ifade eti. Şekerel Erdoğan, “Türkiye'de FMCG büyümesine baktığımız zaman özellikle gıda alanının, gıda başlığı altında da atıştırmalık ve içecek gruplarının güçlü hacim ve ciro performansı ile beraber büyümeyi öne taşıdıklarını görmekteyiz” şeklinde konuştu.

İşte Didem Şekerel Erdoğan’ın konuşmasından ön plana çıkanlar...

Verilere göre gıda alanında hacimsel küçülmenin meydana geldiği kategorilerin başında yüzde 3 ile süt ürünleri geliyor. Bunun yanı sıra, dondurma alışverişlerinde yüzde 2 oranında daralma yaşandı. Kâğıt tütünleri ile ağız bakım ürünlerindeki satışlarda ise herhangi bir değişiklik söz konusu olmadı.

TÜKETİCİ PAKETLERİ KÜÇÜLTTÜ

İnsanlarda ihtiyacı kadar almanın bir trend olarak ön plana çıktığına vurgu yapan Didem Şekerel Erdoğan, dünya genelinde fiyat artışlarının görülmekte olduğunu ve bunun insanların bütçesi üzerinde baskı yaparak insanları daha temkinli olmaya sevk ettiğini söyledi.  Erdoğan, ürün tercihlerinin küçük paketlere eğilim gösterdiğini söyleyerek, “Alışveriş yapan kişiler gerektiği zaman, gereken ürünü, gerektiği kadar almayı tercih ediyor. Ürün tercihleri küçük paketlere yöneldi” ifadelerini kullandı.

Denizbank az önce açıkladı! Bu tarihe kadar adınıza geri ödemesiz para yatacak!

A101’de düdüklü tencere seti 529 TL’ye, Lenovo kulaklık 279 TL’ye, Hyundai su arıtma cihazı 1.999 TL’ye düştü!

TEB’ten istisnasız herkese 2.000 TL! CEPTETEB kullanıcılarının ay sonuna kadar 2.000 TL alacak!