Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?
Hizmet akdi nedir ve hangi şartlarda oluşur? çalışanlar tarafından sıkça sorulan sorulardan biridir. İşte hizmet akdi ile ilgili detaylar!İşte Hizmet akdi nedir? Hizmet akdi hangi şartlarda oluşur sorularının yanıtları…
Hizmet akdinin ne olduğunu bilmeyenler ya da detaylı bir bilgiye erişmek isteyenler olabilir. İşte Hizmet akdi nedir? Hizmet akdi hangi şartlarda oluşur sorularının yanıtları…
HİZMET AKDİ NEDİR?
Hizmet akdinin ne olduğu araştırılan konular arasında yer almaktadır. Hizmet akdinin kısaca tanımına bakarsak; işveren ve işçi arasında iş kanunun gereğince yazılı olarak düzenlenmesi gereken bir sözleşme çeşidi olarak bilinmektedir. Sigorta müfettişlerinin yapmış oldukları incelemelerde ilk baktıkları hizmet sözleşmesi de budur. Her en koşulda olursa olsun yapılması gerekmektedir. Daha geniş kapsamda bu kavramı incelersek; Sosyal güvenlik hukukunda hizmet akdi doğrudan tanımlanmamıştır. Ancak bunun yerine Kanunun 3. maddesinde hizmet akdinden ne anlaşılması gerektiği açıklanmıştır. Kısaca, “Hizmet akdi: 22.04.1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununda) tanımlanan hizmet akdini ve iş sözleşmesinde belirtilen iş sözleşmesini veya hizmet akdinin ne olduğu tanımlanır” denilmektedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda yer alan 393. Madde hizmet sözleşmesi: “İşçinin, işverene bağlı olarak belirlenen süre içinde veya belirsiz bir süre ile iş görmeyi ve işverenin de yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşme türüdür” şeklinde tanımlanmıştır. 4857 sayılı İş Kanununun 8. maddesinde de iş sözleşmesi şöyle tanımlanmaktadır; “İşçinin bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın da yani işverenin de ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir” şeklinde ifade edilir.
HİZMET AKDİ İLE ÇALIŞANLARIN SİGORTA BAŞLANGICI
Çalışanlar bakımından sigortalılığın başlangıcı, 5510 sayılı Kanun md. 7/1/a bölümünde ve 12.05.2010 tarihli Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği (S.S.İ.Y.) md. 11/2/a bölümünde ifade edilmektedir. Bu bende göre; “Sigorta hak ve yükümlülükleri, 4’üncü maddenin birinci fıkrasının a bölümünde sigortalı sayılanlar için çalışma, mesleki eğitime veya staja başladıkları süreden itibaren başlar” denilmektedir.
Kanun md. 4/1/a bendi kapsamında sigortalı olmanın en önemli koşulu “eylemli çalışma” durumudur. Eylemli (fiili) çalışma olmadan sigortalılık hukuken ortaya çıkmamaktadır. Yüksek mahkeme çeşitli tarihlerde verdiği birçok kararında istikrarlı bir şekilde bu koşulun varlığını arar.
HİZMET AKDİ HANGİ ŞARTLARDA OLUŞUR?
Hizmet akdinden söz edilebilmesi için işçinin, işverenin emir ve görüşleri ile işverenin gösterdiği yerde belirli ya da belirsiz bir zamanda çalışması ve bunun karşılığında da işverenden ücret alması gerekir.
Tapusu olan her arsanın imar durumu var mıdır?
Emekli olmak için kaç gün gerekli 2022?