29 / 04 / 2024

Hobi bahçeleri yıkılacak mı?

Hobi bahçeleri yıkılacak mı?

Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi, sahipli arazilerde izinsiz ağaç kesimiyle ilgili cezaların artırıldı. Kanun teklifi TBMM'de yasalaştı. Peki hobi bahçeleri yıkılacak mı? İşte hobi bahçeleri kanunu...



Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi, sahipli arazilerde izinsiz ağaç kesimiyle ilgili cezaların yükseltilmesi, taklit ve tağşiş ürünleri üreten ve piyasaya arz edenlere yönelik yaptırımların ağırlaştırılmasını da içeren kanun teklifi TBMM'de onaylandı.

Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun kapsamında "özel orman" sayılan sahipli arazilerde, ekim ve dikim yoluyla ağaçlandırmanın teşvik edilmesi hedeflenerek Orman Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor.

Hobi bahçesine çevirilen arazilerde metrekare başına 50 ya da 100 lira para cezası verilecek. Meclis’te görüşmeleri devam eden tarımla ilgili torba teklifte yer alıyor. 

Hobi bahçeleri yıkılacak mı?

Tarım arazileri üzerinde hobi bahçeleri yapanlar 'Hobi bahçeleri yıkılacak mı?' sorusunun cevabını merak ediyor. Tarım arazilerinin kooperatifler başta olmak üzere özel hukuk tüzel kişileri aracılığıyla satın alınarak fiili taksim yapılması amacıyla üyelere veya ortakların kullanımına tahsis edenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla çarptırılacak. Tarımsal amaçlı arazi kullanımlarında, tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerine uyulacak, aykırı hareket edilmesi durumunda valilik tarafından resen belirlenerek sorumlulara 1000 liradan az olmamak artıyla bozulan arazinin her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanarak projeye uygunluk sağlanması için azami 2 ay süre verilecek. Büyük ova koruma alanlarında bulunan bu cezalar iki katı olarak uygulanacak. Bu sürenin sonunda aykırı kullanım devam ederse valilikçe faaliyet durdurulacak ve belirlenen bu idari para cezası üç katı olacak.

Kanun ne getiriyor?

Özel orman kapsamında yer alan bölgedeki ağaçlar izinsiz kesilemeyecek. İzinsiz kesilen ağaçların dikili kabuklu gövde hacminin 5 metreküpe kadar olması durumunda 500 lira, bu miktarı aşan her bir metreküpü için ilave 100 lira idari para cezası verilecek.

Hobi bahçeleri düzenlemesi yasalaştı!

3 bin 500 hobi bahçesi internet üzerinden satışa çıkarıldı!

 

 


Geri Dön