01 / 09 / 2024

Hoffmann İnşaat off oldu

Hoffmann İnşaat off oldu

Krizin iflasa sürüklediği şirketler arasına Alman bir yatırımcının Türkiye'de kurduğu gayrimenkul şirketi Hoffmann İnşaat da katıldı.



Şirketin Palm Maslak projesi, yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye'de gayrimenkul edinmesinin izne tabi olması sonrası bürokratik engellere takıldı. Hoffmann hisselerini adı sanı duyulmamış 2 Türk'e devredince hakkında çıkan “dolandırdı ve kaçtı” iddiaları sonrası Türkiye'ye dönüp şirketi devraldı

Alman Klaus Peter Kurt Hoffmann'ın 1994 yılında kurduğu ve İstanbul'da Suadiye, Maslak, Göktürk ve Bomonti'de iddialı rezidans projelerine başlayan Hoffmann İnşaat iflas etti. Şirketi iflasa götüren nedenlerin en önemlisi yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye'de gayrimenkul edinimine izin şartı getiren yasa oldu. Geçen yıl Haziran ayında gündeme gelen, yabancı sermayeli şirketlerin gayrimenkul edinmesini Valilik ve Genelkurmay iznine bağlayan yasanın getirdiği bürokratik engeller, şirketin Maslak'ta başladığı Palms Residence projesini durdurdu.

Vatandaşlığa geçmek istedi

2008 başında satışa çıkarılan ancak 150 daireden sadece 30'unun satılabildiği proje, Genelkurmay'dan “askeri bölgeye yakın olduğu gerekçesiyle” izin çıkmaması nedeniyle hafriyat aşamasında kaldı. Bu durumun Hoffmann İnşaat'ı zarara uğrattığını anlatan şirketin üst düzey bir yöneticisi, Başkan Klaus Hoffmann'ın projeye devam edebilmek için Türk vatandaşlığına geçmek amacıyla bile başvurduğunu ancak bürokratik engellerle karşılaştığını belirtti. Verilen bilgiye göre, sistemin Hoffmann'ın eşinin de Türk vatandaşlığına geçmesini gerektirmesi ve bunun gerçekleşmemesi, başvurunun önünü tıkadı.

Merkel'e bile başvurdu

Durumun çözümü için Almanya Başbakanı Angela Merkel'e bile konuyu yazıyla bildiren ancak geri dönüş alamayan Başkan Hoffmann, bu nedenle hisselerini Ticaret Sicil Gazetesi'nde de yer alan bilgilere göre İzmir'de ikamet eden Talip Erdoğan ile Arda Ateş'e devretti. Hoffmann İnşaat'ın müşterileri, bu kişilerin Almanya'da çalışan Türk işçileri olduğunu ve şirketle en ufak bir bağlantılarının olmadığını belirtti.

Bu devir nedeniyle basında çıkan “dolandırdı ve kaçtı” iddiaları üzerine Başkan Hoffmann'ın bu hafta hisseleri yeniden üzerine aldığını açıklayan Hoffmann İnşaat'ın üst düzey bir yöneticisi ise şirket başkanının şu anda İstanbul'da ve şirketinin başında olduğunu kaydetti. Ancak Klaus Hoffmann'a ulaşılamadı.

Hoffmann İnşaat'ın ilk satışa çıkardığı ve çok hızlı sattığı proje, 160 dairelik Göktürk Palms projesiydi. Şirket bu satıştan sağladığı kaynağı Bomonti ve Maslak projelerine aktardı.

Yatırımcı aranıyor

Krizle konutlar satılmayınca da şirket için zorlu süreç başladı. Yüzde 85'i tamamlanan 160 dairelik Göktürk Palms projesinde 102 dairenin satışı gerçekleşmişti. Edinilen bilgiye göre şirket bu projenin kalan yüzde 15'lik kısmının tamamlanması için gereken 3 milyon TL'yi toplamak adına hem arazinin sahibi Saç Ailesi'ni hem de buradan daire satın alan 102 aileyi teknik, hukuki ve mali ekiplerle biraraya getirdi. Fizibilite çıkaran şirket, kooperatif türünde bir örgütlenme ile bu paranın toplanması yönünde karar aldı. “Herkese paralarını geri vereceğiz diyemiyoruz” diyen şirket yetkilisi, “Ancak herkesin en az zararla bu işin içinden çıkacağı, şirketin her türlü fedakarlığı yapacağı bir formül üzerinde çalışıyoruz. Yatırımcılara projeleri devralmaları için çağrı yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

İşçisinden taşeronuna 150 aile mağdur oldu

Şİrket çalışanları olarak durumdan en son haberdar olduklarını, halen de ne olacağı ile ilgili net bir bilgi alamadıklarını anlatan şirket yöneticisi, “Taşeronlar 3-4 ay paralarını alamayınca şirketin kapısına dayandı, olay karakolluk oldu. Ardından iş akitlerinin feshedildiğini ve şirketin zor durumda olduğunu öğrendik” dedi. Taşeronlar, personel ve işçilerle birlikte 150 ailenin zor durumda kaldığını anlatan yönetici, şu anda şirketi arayanların muhatap bulduklarını ancak sigortasız çalıştıklarını, sorunun düzeleceğini umduklarını söyledi.

Yüzde 10 getiriyle kiralama tutmadı

Maslak'takİ Palm Residence projesi 2008 başında satışa çıktı ancak kiralama sistemi Türkiye'de tutmadı. 150 odadan sadece 30'u satıldı. Hoffmann, devremülk sistemine alternatif olarak Miami'de uygulanmaya başlanan 'Condo Kiralama Sistemi'ni Maslak'ta Pabetland binasında uygulamak istedi. 20 katlı projede 342 otel odasının her biri, 149 bin dolardan satışa çıktı. Mülkiyeti alanlar proje bittiğinde bu odaları işletmeci kuruluşa, yıllık 14 bin 900 dolara kiraya verebileceklerdi ve dolar bazında yüzde 10 getiri sağlayacaklardı.

Zorda olan projeler Maslak ve Bomonti

* Bomonti'deki 320 konutluk Palms Studios Bomonti projesinde 61 daire satıldı. Anıtlar Kurulu'nun iznine takılan bu projenin 2010 Kasım ayı sonunda tamamlanması planlanıyordu.

* 30 dairesi satılan, toplam 150 dairelik Maslak Palms Residence Apartments ise hafriyat aşamasında kaldı. Projenin Ekim 2009'da tamamlanması planlanıyordu. 91 kişi bu iki projede mağdur oldu.

* Şaşkınbakkal'daki City Residence, Erenköy'deki Hoffmann Park Residence, Göztepe'daki Tanzimat 61, Suadiye'deki Sahil Park, Seaside Resort I ve Seaside Resort II ile Greenwood Recidence projeleri ise tamamlandı.

* Şirketin Suadiye'deki 3 projesinden birinin teslim edildiğini, diğer ikisinin ufak tefek eksiklerinin kaldığını belirten yetkililer, “Yüzde 80-85'leri bulan arsa payları şirketin maliyetlerini artırdı” dedi.

Vatan

Geri Dön